IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената спечели нови позиции след заседанието на ЯЦБ

Оптимистичните коментари на гуверньора Харухико Курода намалиха спекулациите за възможни допълнителни стимули за икономиката до края на юли

12:20 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената спечели нови позиции след заседанието на ЯЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена спечели позиции спрямо кошница от 16 основни валути, след проведената тази сутрин среща на местната централна банка. От институцията се въздържаха от предприемането на нови стимули, тъй като смятат, че растежът в Япония ще продължи да се покачва, а икономиката ще издържи на натиска на по-високите данъци, които бяха въведени от 1 април. Погледите на пазарните участници през днешния ден ще бъдат насочени към публикуването на записките от срещата на Федералния резерв на САЩ, която се проведе в края на април.

Изявлението на председателя на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода донесе нови печалби за йената, с които валутата достигна до най-високото си ниво спрямо долара от началото на февруари насам. Оптимистичните коментари на Курода за състоянието на икономиката на страната, намалиха значително спекулациите, че ЯЦБ ще предприеме допълнителни стимули до края на месец юли. На днешната си среща централната банка запази текущия си темп на обратно изкупуване на дълг в размер на 69 млрд. долара на месец.

Преобладаващите очаквания, че ЯЦБ ще предприеме икономически стимули оказваха сериозен натиск върху йената от началото на годината. След като официалните лица от Япония не загатнаха намерение да увеличават стимулите, местната валута спечели позиции. Голяма част от анализаторите все още очакват, че централните банкери все пак ще разхлабят паричната си политика през близките месеци, което неизбежно ще доведе до поевтиняване на йената.

Липсата на значими макроикономически новини от САЩ и през днешния ден насочва вниманието на инвеститорите към публикацията на стенограмата от последната среща на Федералния резерв, която се проведе на 29-30 април. Въпреки че текущата политика на институцията изглежда ясна, пазарните участници имат нужда от повече знаци, че лихвените равнища няма да бъдат увеличавани в близко бъдеще и по този начин цената на кредита ще остане на сегашните си равнища.

Едно евро се разменя срещу 1,3715 долара, което е близо до най-високото ниво от вчера. GBP/USD се търгува около 1,6880, като това е пета поредна сесия на повишения за лирата. В същото време един долар се разменя за 100,90 йени, в близост до най-ниското си ниво от началото на годината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Консолидацията при двойката продължава с пълна сила, след като по-рано през месеца еврото не успя да пробие психологическото ниво при 1

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още