IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската лира поскъпна след силните икономически новини от Острова

Йената започна втория ден от седмицата с минимална промяна на фона изключително слабата волатилност на международните борси

12:05 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската лира поскъпна след силните икономически новини от Острова

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британският паунд започна втория ден от седмицата с нови повишения, след като по-силните икономически новини от страната дадоха поводи за оптимизъм сред пазарните участници. Индексът на потребителските цени, които измерва инфлацията в страната, надмина прогнозите на анализаторите, отчитайки повишение спрямо предходния месец. Йената достигна до 3-месечен връх спрямо долара в понеделник, тъй като опасенията за по-бавния икономически растеж в Азия увеличават апетита към активи убежища.

Публикуваните редица важни икономически новини във Великобритания по-рано днес, показаха, че икономическото състояние в страната се подобрява според очакванията. Основният индекс на потребителските цени е отчел повишение до 2% през месец април на годишна база, спрямо 1,6% през предходния отчетен период. Публикуваните данни надминаха с цели 0,2% прогнозите на анализаторите.

Сравнително високите нива на инфлацията в страната породиха спекулации, че английската централна банка може да затегне паричната си политика, въпреки че от институцията отричат подобна възможност.

Японската йена започна втория ден от седмицата с минимална промяна на фона изключително слабата волатилност на международните борси, която се забави до най-ниско си ниво от 2007 г. насам. За разлика от днес, в понеделник йената спечели позиции спрямо по-голямата част от основните валути, срещу които се разменя, на фона на засиления интерес към азиатската валута в началните часове на седмицата.

Притеснения около изказването на високопоставени лица в Китай, че икономическия растеж в страната през следващите години ще се забавя и вероятно ще потъне под поставената от правителството цел от 7,5%.

Продължаващият спад в доходността по 10-годишните облигации на САЩ дават допълнителна подкрепа за йената, тъй като търсенето на американски ценни книжа от азиатски инвеститори намалява. От друга страна, започналата днес двудневна среща на японската централна банка, вероятно ще приключи без особени изненади и институцията ще запази както лихвените проценти, така и текущата си политика непроменени. Подобни очаквания дават допълнителна подкрепа за йената, тъй като евентуалното ново вливане на стимули в икономиката на Япония би довела до сериозно поевтиняване на местната валута.

Инвеститорите са насочили погледите си към стенограмата от заседанието на Фед, което се проведе на 29-30 април. Документът ще бъде публикуван в сряда и ще даде повече яснота около паричната политика на Федералния резерв. На последната среща беше взето решение обратното изкупуване на облигации да бъде свито до 45 млрд. долара на месец, като плановете са до края на годината стимулите да бъдат напълно прекратени.

Едно евро се разменя срещу 1,3685 долара, което е най-ниското ниво за деня. GBP/USD се търгува около 1,6840, като това е четвърта поредна сесия на повишения за лирата. В същото време един долар се разменя за 101,30 йени, което е най-ниското ниво за последните два месеца.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още