IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото потъна до 5-седмично дъно спрямо долара

Разпродажбите на единната валута бяха подновени с пълна сила след информацията, че Бундесбанк е готова да подкрепи стимулиране на икономиката

12:25 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото потъна до 5-седмично дъно спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Загубите за еврото продължиха да се увеличават по време на вчерашната сесия, достигайки до най-ниското си ниво от началото на април. Противоречивите икономически новини от Европа през последните дни увеличиха спекулациите, че растежът в региона няма да е достатъчен и Европейската централна банка ще прибегне до въвеждането на нови монетарни стимули през следващия месец.

Единната валута е изгубила над 2% от четвъртък насам, когато председателят на ЕЦБ Марио Драги, заяви, че институцията е готова за нови монетарни стимули, с които да подкрепи икономиката, ако актуалните прогнози за инфлацията в еврозоната покажат, че това е необходимо.

По този начин до следващата среща на централната банка, еврото ще показва голяма зависимост към слаби икономически новини, включително и към днешните данни за индустриалното производство в региона.

Разпродажбите на единната валута бяха подновени с пълна сила през вчерашния ден след доклад на The Wall Street Journal, в който се казва, че Бундесбанк е готова да подкрепи набор от различни мерки за стимулираната на икономиката от страна на ЕЦБ през следващия месец, ако това е необходимо. Част от одобрените мерки са свързани с отрицателни лихвени проценти по междубанковите депозити и обратно изкупуване на дългосрочни заеми.

Централната банка на Германия по традиция е твърд противник на всякакви програми за стимулиране на еврозоната, защото като водеща икономическа сила в региона, именно тя ще изнесе голяма част от тежестта при финансирането на тези стимули.

Фокусът на част от пазарните участници се насочи към британската лира, след като публикуваните по-рано днес данни за промяна в броя на заетите и равнището на безработицата показаха изненадващо подобрение е при двата показателя. Безработицата се е понижила до 6,8% през месец март, спрямо прогноза за ниво от 6,9%. По-добрите данни се отразиха негативно на лирата, тъй като увеличиха спекулациите, че Английската централна банка може да ограничи стимулите си към икономиката.

Друга важна новина, която би могла да окаже силно влияние върху представянето на лирата е свързана с инфлационния доклад на Английската централна банка, който ще бъде изнесен по-късно днес. Документът може да предостави полезна информация на инвеститорите за това, кога институцията смята да повиши лихвените равнища в страната.

Едно евро се разменя срещу 1,3710 долара, което е близо до най-високите стойности за деня. GBP/USD се търгува около 1,6860. В същото време един долар се разменя за 102,00 йени, което е също е в близост до най-ниските стойности за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още