IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената отчита загуби на фона на икономическия оптимизъм в Азия

Еврото все още не успява да се възстанови от загубите, които инкасира след речта на Марио Драги от миналата седмица

12:14 | 13.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената отчита загуби на фона на икономическия оптимизъм в Азия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена изгуби позиции спрямо кошница от основни валути, след като фондовите пазари в Азия записа сериозни повишения по време на днешната сесия. Ралито на борсите намали значително търсенето на японски активи като средства за съхранение на стойността. В същото време доларът остана стабилен спрямо еврото преди днешния доклад за продажбите на дребно в САЩ.

По време на азиатската сесия йената изгуби голямата част от позициите, спечелени през изминалите няколко дни. Това се случи на фона на масовото поскъпване на акциите в Азия, което оказа негативен ефект върху японската валута. Причината за разпродажбите на йената е свързана с намаляването на търсенето на активи убежища от страна на инвеститорите, както и традиционната обратна корелация, в която се намират японската валута и акциите от страната и региона като цяло.

Продажбите на дребно в САЩ са се увеличили с 0,4% през месец април, сочат предварителните прогнози на анализаторите. През предходния месец показателят се увеличи 1,2%, което беше и най-сериозното повишение от август 2012 г. насам. Ако в действителност станем свидетели на силни данни, те вероятно ще предизвикат и ръст в доходността на дългосрочните облигации в САЩ, което ще доведе до нови печалби на долара спрямо йената.

Около 70% от американските икономически индикатори са надминали очакванията на анализаторите през месец май. Това е най-високата пропорция от октомври 2009 г. и дава поводи за сериозен оптимизъм за растежа на икономиката на САЩ. В същото време добрите икономически данни са в основната на решението на Федералния резерв да намалява икономическите стимули за икономиката, които в момента представляват обратни изкупувания на облигации в размер на 45 млрд. долара на месец.

Еврото все още не успява да се възстанови от загубите, които инкасира през изминалата седмица след изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги. Той заяви, че банката ще започне нови стимулиращи програми още на следващата си среща. По този начин единната валута записа най-дългата си негативна серия спрямо долара от януари насам.

Едно евро се разменя срещу 1,3770 долара, което е близо до най-високите стойности за деня. GBP/USD се търгува около 1,6860. В същото време един долар се разменя за 102,30 йени, записвайки най-силното си представяне за последните две седмици.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:19 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още