IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се срина, след като Драги обяви планове за допълнителни стимули

Единната валута записа най-слабото си дневно представяне спрямо долара от 19 март насам

13:41 | 09.05.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото се срина, след като Драги обяви планове за допълнителни стимули

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Вчерашната сесия беше белязана от срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Решението на институцията да не предприема стимули и да запази лихвените равнища на рекордно ниски нива изстреляха еврото до нов 3-годишен връх.

Минути след това започна и изявлението на президента на банката Марио Драги, който заяви, че централната банка може да предприеме нови стимули през юни. Тази новина успя да окаже натиск върху пазара и изтри печалбите, които единната валута беше натрупала от началото на месеца.

Еврото записа най-слабото си дневно представяне спрямо долара от 19 март насам и се насочи към първата си седмична загуба от началото на април насам, след като Марио Драги заяви, че 24-членният съвет на ЕЦБ е готов да действа на следващата среща, която е през юни.

Анализатори коментираха, че Драги най-после е успял да увеличи пазарните очаквания, че парични стимули ще бъдат предприети и по този начин е отслабил еврото.

Опитите на ЕЦБ да понижи еврото са свързани най-вече с опасно ниската инфлация в еврозоната, която в един момент може да прерасне дори в дефлация. Всяко поскъпване на единната валута с около 1%, води до средно понижение на инфлацията в еврозоната от 0,1%.

За последните 12 месеца еврото е спечелило 5.4% като по този начин се нарежда на 3-то място по представяне спрямо валутите на 10-те най-силни икономики в света.

Важни новини през вчерашния ден дойдоха и от Великобритания. Проведената среща на Английската централна банка премина без особени изненади, след като банката запази лихвените си равнища непроменени и заяви, че икономиката се развива по план и няма нужда от промяна на текущата парична политика.

Потвърдените сигнали, че английската икономика набира все по-голяма скорост, дават сериозна подкрепа на британската лира, която е на път да запише най-дългата си серия от седмични печалби от 2012 г. насам.

Японската йена продължи да печели позиции спрямо долара, след като доходността по 10-годишните облигации в САЩ се понижи до 2,57%, което е най-ниското ниво от три месеца насам. По този начин привлекателността към книжата от страна на японските инвеститори намаля значително, а това оказва натиск върху щатския долар спрямо йената.

През вчерашния ден се чуха коментари на анализатори, че ако доходността по облигациите продължи да се понижава, йената може да поскъпне под 100 за един щатски долар. В противовес на това твърдение, дойде изказване на високопоставени лица от Япония, които тази сутрин заявиха, че не желаят да виждат йената под стойности от 101.

Едно евро се разменя срещу 1,3825 долара, което е в близост до най-ниската стойност за този месец. GBP/USD се търгува около 1,6925. В същото време един долар се разменя за 101,70, а цената успява да се задържи за 4-ти пореден ден под 102.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Ше се срине като го направят 1:1 с долара.......Дет нема стане тва тримесечие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Сринало се с 2 цента? Евала бе драги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Rumen_
преди 10 години
Нищо не разбрах. Гледам долара лев и 40 (по-точно 1.40173). Гледам заглавието - "Еврото се срина". Как става тая работа - не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Батя
преди 10 години
Егати изхвърлянето в заглавието - Сринало се!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още