IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите инфлационни данни от Германия понижиха еврото

Доларът вероятно ще намери подкрепа след края на двудневното заседание на Фед

12:05 | 30.04.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слабите инфлационни данни от Германия понижиха еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото претърпя загуби в основните си кръстосани курсове вчера и днес продължава да е под напрежение в резултат на слабите данни за инфлацията в най-силната икономика в еврозоната. Основният измерител на потребителските цени в Германия се понижи изненадващо и провокира спекулациите, свързани в икономическото оздравяване в Европа и нуждата от мерки от страна на Европейската централна банка.

Двойката EUR/USD се търгува днес в нивата около 1,3800 след понижение от 0,3% във вторник. За момента тази граница се очертава като сериозна подкрепа за еврото, след като доларът опита безуспешно да я пробие на няколко пъти. В същото време единната европейска валута остава особено уязвима спрямо стоковите долари. Еврото се обезцени с 1% срещу канадския долар и загуби 0,4 от стойността си спрямо австралийския долар.

Федералното статистическо бюро във Висбаден потвърди вчера, че инфлацията в Германия за април е била 1,1%, което е под средните очаквания на икономистите от 1,3%. Според паралелен доклад инфлацията в рамките на цялата еврозона регистрира леко повишение до 1% от предходните 0,7%. Все още обаче равнището остава доста под целевите 2%, заложени от Европейската централна банка.

Доверието в еврото намалява за сметка на щатския долар, който днес се очаква да бъде подкрепен от новините около приключващото двудневно заседание на Федералния резерв. Законодателите вероятно ще намалят допълнително размера на финансовите стимули до общо 45 млрд. долара месечно.

Председателят на Фед Джанет Йелън коментира през март, че централната банка на САЩ може да започне да увеличава основния лихвен процент най-рано шест месеца след пълното спиране на финансовите стимули.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Пониженията от тази седмица върнаха цената на двойката в рамките на консолидацията, която наблюдаваме вече трета седмица. Ръстовете на еврото са силно ограничени в зоната около 1,3905, а движенията в полза на щатския долар са лимитирани в нивата около 1,3793.

Цента на двойката все още е над всички основни пълзящи средни, което запазва валидността на дългосрочния евров тренд.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още