IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижение за долара преди важните икономически новини тази седмица

Ниската волатилност при основните валутни двойки вероятно се дължи на нежеланието на инвеститорите да заемат по-агресивни позиции

12:39 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Понижение за долара преди важните икономически новини тази седмица

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна днешния ден с леки понижения, след като през изминалата седмица основните валутни двойки не успяха да открият ясна посока на движение. Пазарните участници вероятно ще се въздържат влизането в нови позиции през днешния ден на фона на очакваните важни икономически новини, които ще бъдат оповестени по-късно през седмицата. Напрежението в Украйна ще остане във фокуса на вниманието и през следващите дни.

Ниската волатилност при основните валутни двойки през последните дни вероятно се дължи на нежеланието на инвеститорите да заемат по-агресивни позиции преди по-значимите икономически събития, които ще се проведат през тази седмица в САЩ, Япония и Европа.

Срещата на Федералния резерв, която ще се проведе на 29 и 30 април вероятно ще покаже, че централните банкери ще продължат плановете си за намаляване на монетарните стимули. Обратното изкупуване на активи ще бъде намалено с нови 10 млрд. долара до 45 млрд. на месец.

На срещата ще бъде обсъден и текущият лихвен процент в страната, като прогнозите и обещанията на Фед са, че той няма да бъде увеличен през тази година. Резултати от срещата ще станат ясни в сряда.

Седмицата ще бъде наситена с важни икономически новини от САЩ, като една от най-значимите е свързана с месечния доклад на Министерството на труда за състоянието на пазара на труда. Докладът в петък вероятно ще покаже, че новите работни места за месец април са се увеличили с 207 000, спрямо 192 000 през предходния месец.

Друго важно събитие ще бъде срещата на Японската централна банка, която ще се проведе на 30 април. Очакванията са, че банкерите ще запазят размера на икономическите стимули непроменен, но ще подготвят почвата за евентуално разширение на монетарните стимули през някоя от следващите срещи.

Очакванията на голяма част от специалистите са, че японската централна банка ще прибегне до подобни стъпки още през лятото. След края на срещата, Централните банкери ще оповестят и прогнозата си за икономическия растеж и инфлацията в Япония.

Задържането на международни инспектори от проруски сепаратисти от миналата седмица добави напрежение между Украйна и Русия. Представители на 28-те страни членки на ЕС ще се срещнат днес, за да обсъдят нови замразявания на активи и забрани за пътувания на официални лица от Москва.

Едно евро се разменя срещу 1,3870 долара, което е близо до най-високите стойности за деня. Двойката GBP/USD достигна до 1,6845. В същото време един долар се разменя за 102,20 йени. За изминалата седмица азиатската валута е спечелила 0,3% спрямо зелените пари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още