IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпна на фона на увеличаващо се напрежение в Украйна

Пазарът очаква второто изявление на Джанет Йелън за седмицата

11:33 | 16.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът поскъпна на фона на увеличаващо се напрежение в Украйна

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна днешната сесия с минимална печалба благодарение на опасенията на пазарните участници, че конфликта в Украйна може да се разрасне. Търсенето на активи убежища насочи погледите на пазарите към по-стабилните пазари като този на САЩ. В същото време австралийският долар успя да изтрие част от натрупаните във вторник загуби след публикуваните днес данни за брутния вътрешен продукт на Китай.

Новият развой на кризата в Украйна отново прикова вниманието на света към случващото се в региона. През вчерашния ден стана ясно, че украинските военни са започнали антитерористична операция в района на Донецк, която е насочена срещу проруски активисти. Опасенията, че Русия може да се намеси в конфликта беше една от най-коментираните теми през вчерашния ден.

Друга основна новина, която ще даде отражение на представянето на щатския долар през днешния ден, е свързана с насроченото изявление на председателя на Фед Джанет Йелън, която ще коментира паричната политика и икономическото възстановяване на САЩ. През март Йелън заяви, че централната банка може да започне да увеличава нивата на лихвените проценти „около 6 месеца“ след приключването на програмата за обратно изкупуване на активи.

Днес бяха публикувани данните за БВП на Китай. Икономиката на страната се е разширила със 7,4% за първото тримесечие, спрямо година по-рано, заявиха от Националното статистическо бюро в Пекин. Прогнозите бяха за увеличение до 7,3%, докато през предходното тримесечие измерителят достигна 7,7%. Това е най-слабият темп на растеж на китайската икономика от 18 месеца насам.

Като цяло инвеститорите приеха с оптимизъм публикуваните данни от Китай, което от своя страна даде предимство на австралийския долар. Пекин е основен търговски партньор на Австралия и положителните новини около азиатската страна дават предимство на местния долар.

Японската йена изгуби позиции спрямо щатския долар за 4-ти пореден ден, на фона на поскъпването на акциите на борсата в Токио, които записаха най-сериозното си рали от 2 месеца насам. Представянето на японските ценни книжа е в обратна корелация с йената, което означава, че силният растеж на акциите оказва натиск върху местната валута.

Едно евро се разменя срещу 1,3840 долара, което е най-високото ниво за деня до този момент. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9350, докато GBP/USD достигна до 1,6745. Един долар се разменя за 102,20 йени в близост до най-високите нива за последните 6 дни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Подкрепата на 100-дневната пълзяща средна продължава да дава подкрепа на еврото, като за момента дългосрочният възходящ тренд остава валиден.

Двойката срещна съпротива при 1,3900, което създаде предпоставки за корекции, които наблюдавахме през последните 2 дни.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още