IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар с колебливо начало на седмицата

Данните за неселскостопанската заетост в САЩ получиха противоречив отзвук на пазарите

13:30 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатският долар с колебливо начало на седмицата

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар изгуби позиции спрямо еврото и йената в понеделник след разочароващите данни за пазара на труда в САЩ, които бяха публикувани в петък. Въпреки че новите работни позиции в страната записаха значително увеличение, то не беше достатъчно, за да даде тласък на пазара и да се подсигури дългосрочно предимство на долара.

В петък Министерството на труда в САЩ публикува важния доклад за промяната в неселскостопанската заетост в страната за месец март. Данните показаха, че в икономиката са създадени нови 192 000 работни места, което е по-малко от прогнозите на анализаторите с 8 000. В същото време ревизираните данни от месец февруари показаха, че откритите позиции са били 197 000, спрямо първоначално обявените 175 000.

Изнесените данни за неселскостопанската заетост в САЩ получиха противоречив отзвук на пазарите, тъй като редица пазарни участници очакваха по-внушителен ръст на пазара на труда, на фона на засилващото се икономическо възстановяване в страната.

От друга страна анализатори прогнозираха, че силните данни за пазара на труда ще подкрепят долара в следващите месеци и дългоочакваното стабилно поскъпване на зелените пари най-после ще стане факт.

Очакваната по-късно през тази седмица стенограма от заседанието на Фед, което се проведе на 18-19 март, може да даде повече яснота около плановете на централната банка за увеличение на основния лихвен процент. На срещата тогава беше решено програмата за обратно изкупуване на активи да бъде намалена с нови 10 млрд. долара до 55 млрд. долара на месец, а председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че лихвените равнища могат да бъдат увеличени около 6 месеца след края на програмата за обратно изкупуване на активи.

Едно евро се разменя днес срещу 1,3720 долара, след като през изминалата седмица зелените пари спечелиха 0,3%. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9285. USD/JPY достигна до 103,15, увеличавайки поскъпването на долара от миналата седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още