IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото губи позиции преди днешната среща на ЕЦБ

Заседанието на институцията продължава да провокират разнопосочни коментари сред пазарните експерти

12:32 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото губи позиции преди днешната среща на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната европейска валута започна днешния ден със загуби спрямо долара, след като инвеститорите увеличиха своята предпазливост преди днешната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ). Очакванията са институцията да запази текущата си парична политика и лихвени проценти, но увеличаването на стимулите също не се изключва. В същото време щатският долар продължи ралито си спрямо йената преди утрешния доклад за безработицата в САЩ. 

В 14:45 българско време ще станат ясни резултатите от проведената днес среща на ЕЦБ. По-голямата част от анализаторите не смятат, че институцията ще прибегне до намаляване на стимулите, тъй като новините от последните дни седмици в еврозоната са положителни. Силното представяне на икономиката намалява натиска върху централната банка за вземане на незабавни решения, с които да се справи с дефлацията.

Голяма част от икономистите са на коренно противоположно мнение и смятат, че ЕЦБ трябва задължително да увеличи стимулите към икономиката. В сряда председателят на Международния валутен фонд призова централната банка да въведе нови стимули, тъй като предпоставките за ниска инфлация в развитите икономики създават опасност пред и без това нестабилното глобално възстановяване.

Щатският долар достигна до нов 10-седмичен връх спрямо йената, след като редица трейдъри се фокусираха върху психологическата граница от 104,00, която беше достигната. Загубите за йената идват на фона на силното поскъпване на акции в Токио, тъй като местната валута е в обратна корелация с ценните книжа от Япония.

От друга страна доларът спечели позиции в сряда на фона на силните икономически новини от САЩ и очаквания силен доклад за промяната в неселскостопанската заетост в страната, които ще бъде публикуван в петък.

Проучване на Ройтерс, проведено сред 60 експерта по международните пазари, предвижда, че тази седмица еврото ще поевтинее спрямо долара. Анкетата показва, че цената ще падне до 1,3700 до края на месеца, 1,3300 след 6 месеца и 1,2900 след година.

Едн евро се разменя днес срещу 1,3760 долара. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9220, след като по-рано достигна до дъно при 0,9204. USD/JPY се търгува около 103,95, след като по тази сутрин за момент се изкачи над психологическите 104,00. От началото на седмицата доларът спечели около 1,2%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката образува техническата фигура "Сутрешна звезда" (Morning star), която даде допълнителна подкрепа в полза на еврото.

Цената тества на няколко пъти съпротивата при 1,3800 и след като не успя да я пробие станахме свидетели на понижения. В случай, че тенденцията се запази и двойката потъне под 1,3750, предимството отново ще премине на страната на долара.

AUD/USD

Ралито на австралийския долар от последната седмица създаде сериозни предпоставки за корекции. Цената потъна под нивата при 0,9230 и се насочи към възходящата тренд линия, построена по дъната от средата на месец януари.

Текущите понижения за двойката са вероятно корекции, а дългосрочното предимство за момента остава на страната на австралийския долар.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още