IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото потъна до 3-седмично дъно спрямо долара

Единната валута е на път да запише най-голямата си седмична загуба спрямо зелените пари от януари насам

12:15 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото потъна до 3-седмично дъно спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото продължава да губи позиции спрямо долара, записвайки 4-ти пореден ден на понижения. Единната валута обърна посоката на своето движение, след като по-рано през седмицата редица официални лица от Европейската централна банка коментираха възможностите за нови по-сериозни икономически стимули. В същото време Новозеландският долар продължи да поскъпва, достигайки до 2,5-годишен връх спрямо долара и 6-годишен връх спрямо йената.

Еврото е на път да запише най-голямата си седмична загуба спрямо долара от януари насам, на фона на все по-сериозните спекулации, че ЕЦБ може да промени курса на монетарната си политика. Няколко високопоставени банкери от Германия сигнализираха, че са склонни да обсъдят мерки за допълнително стимулиране на икономиката в еврозоната.

Новината изненада анализаторите, тъй като до този момент именно Берлин се противопоставяше на по-разхлабената парична политика и твърдо отхвърляше възможността за допълнителни стимули.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ и ръководител на Бундесбанк Йенс Вайдман коментира, че отрицателните лихвени проценти по депозитите са опция, която може да успокои силното евро. Изкупуването на кредити и други активи от търговските банки също може да бъде обсъдено, допълни Вайдман.

Данните за инфлацията е еврозоната, които ще бъдат публикувани в понеделник, са очаквани с огромен интерес, тъй като могат да се окажат ключови преди следващото заседание на ЕЦБ, което ще се проведе на 3 април. Повече от 70% от пазарните анализатори участващи в проучване, са заявили, че очакват централната банка да предприеме действия, свързани с увеличаване на икономическите стимули за икономиката.

За разлика от останалите развити държави, централната банка на Нова Зеландия започна да ограничава своята агресивна монетарна политика и през този месец повиши основните лихвени проценти от рекордно ниските им равнища. От банката добавиха, че са готови да предприемат още по-сериозни мерки по затягане паричната си политика.

Очаквано, новозеландският долар, познат още като Киви, беше сред най-силно представящите се валути през последните месеци. В четвъртък валутата получи допълнителна подкрепа след данните, че излишъкът в Нова Зеландия е достигнал 709,4 млн. щатски долара, което е най-високата стойност от април 2011 г. насам.

Едно евро се разменя днес за 1,3720 долара, след като достигна дневно дъно при 1,3700. Двойката NZD/USD се търгува при 0,8690, което е най-високото ниво от 2 август 2011 г. насам. USD/JPY се търгува около 102,20, в близост до нивата на отваряне.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още