IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остана стабилно въпреки противоречивите новини от Германия

Пазарът очаква днешното изявление на Марио Драги, който може да даде повече яснота за бъдещето на монетарната политика в еврозоната

12:45 | 25.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото остана стабилно въпреки противоречивите новини от Германия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото отчете минимални понижения тази сутрин след публикуваните икономически новини в Германия. Потребителското доверие на водещата европейска икономика се понижени, но остава в близост до най-високите стойности за последните три години. Пазарни участници ще очакват с интерес данните от САЩ свързани с продажбите на нови жилища и потребителското доверие в страната.

Единната европейска валута успя да запази сериозната си печалба спрямо долара от миналата седмица на фона на данните от понеделник, показали ръст в производствения сектор и сектора на услугите в Еврозоната. Показателите отчетоха най-сериозния си ръст от повече от три години насам.

Тази сутрин стана ясно, че бизнес климатът на IFO за Германия е намалял през месец март до 110,7 пункта от 111,3 пункта през предходния отчетен период. Това е първото понижение на показателя от пет месеца насам, след като компаниите оцениха рисковете пред търговията на фона на ескалиращото напрежение между Европейския съюз и Русия.

В същото време прогнозите за икономическия растеж на Германия през първото тримесечие вдъхват оптимизъм сред анализаторите. Очакванията са за ново разширяване на немската икономика, което ще бъде значително по-голямо от постигнатото през последното тримесечие на 2013 г.

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги ще направи изявление в Париж по-късно днес. Миналия месец той коментира, че икономиката на еврозоната се възстановява според очакванията на централните банкери и не са необходими допълнителни икономически стимули. ЕЦБ запази основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,25%.

Днес в САЩ ще бъдат публикувани няколко важни икономически новини. Министерството на икономиката на страната ще изнесе данните за продажбите на нови жилища през месец февруари. Показателят вероятно се е понижил с 4,9% до 445 000 на годишна база. Отделен доклад най-вероятно ще покаже ръст в потребителското доверие през месец март.

Все повече водещи икономически показатели от САЩ показват подобрение в стойностите си, потвърждавайки мнението на пазарните участници, че разочароващите данни през първите два месеца от годината се дължаха предимно на лошото време в страната.

Едно евро се разменя за 1,3810 долара, в близост до най-ниското ниво за деня. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9140, а 1 долар са разменя срещу 102,20 японски йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още