IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената изгуби позиции в началните часове на търговията през новата седмица

Австралийският долар изгуби позиции на фона на слабите данни от Китай

13:00 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената изгуби позиции в началните часове на търговията през новата седмица

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената изгуби позиции спрямо кошница от основни валути на фона на спекулациите, че Японската централна банка ще увеличи стимулите за икономиката на срещата си през следващата седмица. Докладът на Международния валутен фонд, който показа, че глобалната икономика се подобрява, оказа допълнителен натиск върху японските пари. В същото време щатският долар започна седмица, запазвайки натрупаните печалби от последните дни.

Директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че световната икономика е в състояние на подем, но предупреди, че растежът остава твърде слаб и несигурен. САЩ ще имат водеща роля за експанзията на пазарите на фона на увеличаващото се лично потребление, заяви още Лагард по врене на изявлението си в Пекин.

Вниманието на пазарните участници в началото на днешната седмица беше насочено към Азия. На форум свързан с паричната политика, заместник-губернаторът на Японската централна банка Кикоу Ивата коментира, че дефлацията е основният проблем пред икономиката на Япония. Според него, централната банка ще регулира паричната си политика, ако заложената цел от 2% инфлация не може да бъде достигната.

Голяма част от пазарните анализатори смятат, че базираната в Токио централна банка ще увеличи паричните стимули на насрочената за следващата седмица среща. Основната причина за тези спекулации е предвиденото от правителството увеличение на данъка върху продажбите в Япония от 5% на 8%, което ще влезе в сила от 1 април.

Инвеститорите в Азия бяха разочаровани от публикуваните данни за прогнозния индекс на бизнес активността на производственият сектор в Китай. Показателят се понижи до 48,1 пункта, спрямо 48,5 пункта през март, докато прогнозата на анализаторите беше за ръст до 48,7 пункта. Стойности под 50 показват спад в темповете на развитие на производствения сектор.

В минутите след новината австралийският долар изгуби позиции, тъй като Китай е основен търговски партньор на Австралия и проблемите в икономиката на Пекин предизвикват опасения за спад на вноса на суровини в страната, което по традиция оказва сериозен натиск върху австралийската валута.

Щатският долар остана стабилен през днешния ден, след като на 19 март Федералният резерв взе решение да намали паричните стимули за икономиката с нови 10 млрд. долара до 55 млрд. на месец. В същото време председателят на институцията Джанет Йелън заяви, че лихвените равнища в сраната ще останат на рекордно ниското си равнище поне 6 месеца след окончателното спиране на програмата за обратно изкупуване на активи.

Едно евро се разменя за 1,3770 долара, в близост до най-ниското ниво за деня. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9090, а eдин долар са разменя срещу 102,10 японски йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още