IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар записа най-значителното си поскъпване в последните 7 месеца

Сред основните причини бе пресконференцията на Джанет Йелън след края на срещата на Фед, която получи широк отзвук на пазарите

12:47 | 20.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатският долар записа най-значителното си поскъпване в последните 7 месеца

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът отчете най-силната си дневна сесия от 7 месеца насам спрямо кошница от валути, след като Федералният резерв намекна, че е възможно да увеличи лихвените проценти по-рано от предвижданото. В допълнение, централните банкери обявиха поредното свиване на програмата за обратно изкупуване на активи.

След края на срещата на Федералната комисия по отворените пазари стана ясно, че прагът за безработица, който централните банкери следяха, ще бъде премахнат. Провежданата до този момент политика на Фед разглеждаше нивото на безработица от 6,5% като граница, при която да бъде започнато увеличение на разходите по заемите. Новият план предвижда разглеждането на по-широк кръг от данни, преди да се премине към увеличението на лихвените равнища.

От срещата на Федералния резерв стана ясно още, че програмата за обратно изкупуване на активи е намалена с нови 10 млрд. долара до 55 млрд. долара на месец. Централните банкери заявиха, че ще се придържат към плановете си за постепенно спиране на програмата, което трябва да настъпи през месец октомври.

Пресконференцията след края на срещата на Фед получи широк отзвук върху пазарите, след като новият председател Джанет Йелън направи коментар относно лихвените равнища. Според нея, повишението на основния лихвен процент може да дойде „известно време“ след пълното прекратяване на монетарните стимули.

Йелън уточни, че този период ще бъде около 6 или повече месеца. Това означава, че най-ранният момент, в който е възможно увеличението на лихвените равнища в САЩ, е средата на следващата година. Прогнозите на централните банкери са, че към края на 2015 г. лихвата ще бъде 1%, а година по-късно ще достигне 2,25%.

Едно евро се разменя днес за 1,3793 долара, което е най-ниското ниво за деня. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9020, а 1 долар са разменя срещу 102,40 японски йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Като хллебарки са :) Иначе долара не струва и тоалетна хартия ама нейсе, още малко му остана и еврото го измества. Нали всички спират да плащат в долари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още