IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се доближи до 4-месечно дъно преди резултатите от срещата на Фед

Американските централни банкери най-вероятно ще намалят или премахнат заложения праг на безработица

11:48 | 19.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът се доближи до 4-месечно дъно преди резултатите от срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се задържа в близост до най-ниското си ниво от 4 месеца насам на фона на очакванията на резултатите от срещата на Федералния резерв, която ще приключи днес. Централните банкери най-вероятно ще намалят или премахнат заложения праг на безработица и ще се позоват на по-широк набор от индикатори, за да определят равнището на основния лихвен процент.

Друга важна новина, която се очаква от срещата, е свързана с решението за поредното свиване на монетарните стимули от страна на Фед. Заседанието на Федералната комисия по отворения пазар приключва днес, а резултатите от нея ще бъдат изнесени в 20:00 часа българско време. Това е първото събрание на централните банкери, ръководено от Джанет Йелън, която преди месец наследи Бен Бернанке като председател на Фед.

Едно от най-важните решения по време на срещата, вероятно ще бъде свързано с премахването на прага на безработицата от 6,5% като измерител, който е използван за определянето на насочващата политика на банката относно лихвените равнища, известна още като "бъдещи насоки". Безработица през февруари беше 6,7%, което е най-ниското ниво от октомври 2008 г. насам. Другият основен индикатор, който се наблюдава от Фед, е свързан с равнището на инфлацията. Текущият праг е 2% и вероятно той няма да бъде променян.

От срещата на Фед най-вероятно ще стане ясно, че политиката на постепенно намаляване на монетарните стимули към икономиката ще бъде продължена. Прогнозите са централните банкери да намалят темпа на обратно изкупуване на облигации с нови 10 млрд. долара до 50 млрд. долара на месец.

Очакванията на пазарните участници за бъдещи валутни колебания остават близо до най-ниското си ниво от 2012 г. насам, след като президентът Владимир Путин заяви, че Русия не се стреми да разцепва допълнително Украйна. Той добави, че приема искането на Крим за присъединяване към руската федерация и нареди на парламента да приеме закон, с който анексирането да стане възможно.

Путин не вярва, че отцепването на Крим ще доведе до повишаване на напрежението в други райони на Украйна. Речта на руския президент внесе спокойствие на пазарите и за момента страховете от по-сериозна ескалация на напрежението в региона са заличени.

Едно евро се разменя днес за 1,3910 долара, което е най-ниското ниво за деня. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9110, а 1 долар са разменя срещу 101,60 японски йени.

Доларовият индекс, следящ кошница от 10 основни валути, остана без сериозна промяна през вчерашния ден, задържайки се в близост до най-ниското си ниво от 1 ноември насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Предпоставките за дългосрочно предимство на еврото спрямо долара продължават да са налице. Пазарите все още очакват тестване на психологическите 1,4000. В случай, че това ниво бъде пробито успешно, еврото ще се насочи към следващата ключова съпротива около 1,4500.

Стойности около 1,3800 представляват основна подкрепа за двойката. В случай на понижение под това ниво, предимството отново ще премине на страната на долара. През тази седмица движението на двойката остава в сравнително тесен рейндж.

AUD/USD

Двойката начерта техническата фигура "Чук" (Hammer), която предизвика обръщането на тренда на 12 март. Вчера цената се доближи до ключовата съпротива около 0,9150, но тази стойност все още не е тествано.

Възходящата тренд линия построена по дъната от средата на януари насам, предоставя основното ниво на подкрепа за цената.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Veselin Yolov
преди 10 години
Моля, пак заповядайте! :) Не искам да ставам нахален, ама, до колкото си спомням, последно Фед намалиха финансовите стимоли до 65 млрд. долара на месец. Следователно, ако сега ги намалят с 10, ще станат 55 млрд. долара на месец. Не че е толкова важно. Иначе чудесна статия. Поздравявам ви за добрата работа и най-вече за техническият анализ. Кратък, ясен и точен. Лека работа ви пожелавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 10 години
Благодарим за уточнението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Veselin Yolov
преди 10 години
"Заседанието на Федералната комисия по отворения пазар приключва днес, а резултатите от нея ще бъдат изнесени в 21:00 часа българско време." САЩ преминаха към лятното часово време, а ние още не сме. Така че резултатите ще бъдат изнесени в 20:00.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още