IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът остана стабилен преди срещата на Фед

Йената изгуби позиции на фона на намаляващите опасения около ситуацията в Крим

12:03 | 18.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът остана стабилен преди срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът успя да задържи натрупаните в понеделник печалби спрямо йената преди началото на 2-дневната среща на Федералния резерв, започваща по-късно днес. Централните банкери вероятно ще намалят финансовите стимули с нови 10 млрд. долара на месец, следвайки плана си за постепенно спиране на програмата за обратно изкупуване. В същото време йената изгуби позиции спрямо кошница от 16 валути на фона на намаляващите опасения около ситуацията в Крим.

Централните банкери на САЩ ще се срещнат днес и утре на заседание на Федералната комисия за отворените пазари, която ще бъде водена за първи път от новия председател на Фед, Джанет Йелън. На последните си две заседания, централните банкери намалиха месечните покупки на облигации до 65 млрд. долара от 85 млрд. през 2013 г. При встъпването си в длъжност Йелън заяви, че ще продължи политиката на постепенно намаляване на монетарните стимули.

Друга основна тема, която ще бъде обсъждана по време на срещата на Фед, е свързана със зададения праг на безработица. Централните банкери вероятно ще премахнат заложеното ниво от 6,5%, тъй като първоначалните планове бяха след достигането на това ниво да се премине към постепенно увеличаване на лихвените равнища.

За момента Фед възнамерява единствено да намали агресивната си монетарна политика по печатане на пари. Централните банкери се стремят да създадат увереност на пазарите, гарантирайки, че няма да увеличават лихвените равнища в близко бъдеще.

Докладът за началното жилищно строителство в САЩ също ще привлече вниманието на инвеститорите през днешния ден. Прогнозите са ръст от 3,4% до 910 000 нови жилища през февруари. Разрешителните за строеж вероятно са се увеличили с 1,6% до 960 000 спрямо ревизираните 945 000 през януари.

Проведеният в неделя референдум в Крим продължава да носи противоречив отзвук на пазарите. Регионът все решение да се присъедини към руската федерация, а това се отрази положително на борсата в Москва и на рублата. От друга страна, Украйна, САЩ и Европа заявиха, че референдумът е незаконен и отказаха да признаят резултатите от него.

В понеделник беше проведено събрание на министрите в Еврозоната, на което бяха наложени санкции срещу високопоставени официални лица от Русия и Крим. Администрацията на Барак Обама предприе подобни стъпки, заявявайки, че Москва застрашава суверенитета на Крим. През идните дни се очакват нови по-сериозни санкции срещу Русия.

Едно евро се разменя днес за 1,3900 долара, което е най-ниското ниво за деня. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9070. В същото време USD/JPY се търгува при 101,40, насочвайки се към дъното от понеделник при 101,20.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Veselin Yolov
преди 10 години
Дайте ми контрола над националната валута и няма да ме интересува кой прави законите. Майер Амшел Ротшилд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
"Оковите на изтерзаното човечество са направени от канцеларска хартия." Франц Кафка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още