IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващото напрежение в Украйна увеличи печалбите за йената

Търсенето на активи убежища увеличи интереса към японските пари

13:00 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продължаващото напрежение в Украйна увеличи печалбите за йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена е на път да запише най-голямата седмична печалба от 2 месеца насам на фона на увеличаващото се напрежение около кризата в Крим. Притесненията, че регионът най-вероятно ще се присъедини към Русия увеличиха търсенето на активи убежища.

В същото време еврото се отдръпна от достигнатите върхове, след изказване на президента на Европейската централна банка Марио Драги, че в случай на нужда институцията ще увеличи паричните стимули.

Геополитическата криза в Крим продължава с пълна сила. САЩ и Германия увеличиха натиска върху Русия да отстъпи от плановете си да анексира полуострова, като част от руската федерация. В същото време Украйна е помолила Вашингтон за военна помощ и екипировка. От Пентагона не са отхвърлили молбата, но са заявили позицията си, че фокусът в този момент трябва да бъде върху дипломатическото и икономическо разрешаване на проблема.

Търсенето на активи убежища през последните дни увеличи интереса към йената. Поскъпването се смята за временно явление и анализаторите предвиждат, че японската валута ще достигне до 6-годишно дъно към средата на тази година. Прогнозата се базира на заложената от управителя на Японската централна банка Харухико Курода инфлационна цел.

Според програмата инфлацията трябва да се увеличи с 2% през следващите 2 години. Текущите количествени облекчения, които прилага централната банка не са достатъчни, за да се достигнат заложените резултати и е много вероятно паричните стимули да бъдат увеличени. 

От публикуваната днес стенограма от срещата на японската банка през февруари, стана ясно, че по-голямата част от членовете в институцията смятат, че икономиката на страната ще успее да достигне поставените цели.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че провежданата насочваща политика, известна като “forward guidance“ ще помогне на еврото да поевтинее и ще намали реалните лихвени проценти в икономиката. По този начин опасенията, че инфлацията няма да достигне заложените цели, ще намалее.

Насочващата политика на банката предвижда официалните лихвени равнища да останат на текущите или по-ниски нива за неопределен период от време, като по този начин предоставя гаранция на търговските банки и инвеститорите, че разходите им няма да се увеличават.

В същото време икономистите са разединени за това, дали ЕЦБ ще предприеме някакви мерки, за да предотврати поскъпването на еврото. По-голямата част от анализаторите, участващи в проучване смятат, че централните банкери няма да увеличат стимулите, тъй като водещият фактор, който се следи от тях е нивото на инфлацията, а не стойността местната валута.

Едно евро се разменя днес за 1,3890 долара, след като достигна дъно при 1,3847. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9025, което е близо до най-високото ниво за деня. В същото време USD/JPY се търгува при 101,60.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още