IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното представяне за еврото продължава и през новата седмица

Напрежението на Кримския полуостров продължава да тревожи пазарните участници

12:50 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силното представяне за еврото продължава и през новата седмица

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото поскъпна в началото на днешната сесия, продължавайки възходящото си движение от четвъртък, когато Европейската централна банка взе решение да не променя лихвените равнища. В същото време японската йена завърши азиатската сесия с поскъпване спрямо кошница от 16 основни валути след данните, че износът от Китай е отбелязал най-сериозното си понижение от 2009 г. насам. Продължаващото напрежение в Крим също увеличи интереса към японски активи като средство за съхранение на стойността.

Еврото поскъпна спрямо долара през изминалата седмица, след като на заседанието си на 6 март Европейската централна банка остави лихвените проценти непроменени при 0,25%. Президентът на институцията Марио Драги заяви, че рисковете от дефлация намаляват. Прогнозите на ЕЦБ са, че инфлацията е еврозоната ще се ускори до 1,7% през четвъртото тримесечие на 2016 г.

Азиатските борси отчетоха сериозни понижения, след публикуваните на 8 март данни за търговския баланс на Китай. От доклада става ясно, че износът от втората по големина икономика в света неочаквано е намалял през февруари с цели 18,1%, спрямо година по-рано. Прогнозите бяха експортът да нарасне със 7,5%.

В същото време вносът за същия период е нараснал с 10,1%, увеличавайки търговския дефицит до 23 млрд. долара. Анализаторите коментираха, че вероятно данните са изкривени, заради празненствата около Лунната нова година в Китай.

Валутите на Австралия, Канада и Нова Зеландия записаха най-сериозни загуби спрямо йената, тъй като тези страни имат сериозни търговски отношения с Китай. Притесненията, че растежа на икономиката в Пекин се забавя, оказват негативно отражение върху валутите на основните търговски партньори на страната.

В търсенето на сигурност пазарните участници от Азия насочват вниманието си към активите и валутата на Япония, тъй като страната е смятана за най-стабилната в региона.

Напрежението на Кримския полуостров продължава да тревожи пазарните участници. Насроченият от местното правителство референдум за присъединяване към Руската федерация, който трябва да се проведе на 16 март, се определя от управляващите в Украйна като нелегитимен.

В същото време Москва продължава с масираното присъствие в Крим, като все повече гранични пунктове и ключови точки преминават под контрола на проруски военни. Неяснотата около ситуацията в региона не намира сериозно отражение върху пазарите в Европа, тъй като преобладаващото мнение е, че конфликтът ще бъде разрешен по мирен път.

Хедж фондовете и други големи спекуланти увеличиха залозите си, че еврото ще поскъпва спрямо долара. Разликата в броя на фючърсните позиции очакващи поскъпване на единната валута, спрямо тези очакващи спад, е достигнала до 23 452 на 4 март, което е най-високото ниво от декември насам.

Едно евро се разменя днес за 1,3885 долара, след като в петък достигна върх при 1,3914 – най-виското ниво от ноември 2011 г. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9050. В същото време USD/JPY се търгува при 103,30, след като по-рано днес потъна до 102,60.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:19 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още