IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остана стабилно преди днешната среща на ЕЦБ

Голяма част от анализаторите смятат, че рано или късно ЕЦБ ще прибегне до увеличение на стимулите

14:30 | 06.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото остана стабилно преди днешната среща на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото запази позициите си в началните часове на сесията в четвъртък на фона на очакваната среща на Европейската централна банка. Опасенията на част от пазарните участници са, че на насроченото за по-късно днес заседание може да бъде взето решение за ново увеличаване на паричните стимули в еврозоната, което ще се отрази негативно върху единната европейска валута.

В същото време йената достигна до 2-седмично дъно спрямо щатския долар, след като консултативната комисия към японското правителство заяви, че най-големият пенсионен фонд в света трябва да прекрати покупките на държавни облигации, тъй като инфлацията в Япония се ускорява.

През последните седмици се заговори все по-усилено за това, че ЕЦБ може да предприеме нови стъпки по увеличаване на стимулите за икономиката. Централните банкери се въздържаха от подобни стъпки на последното си заседание, тъй като не съумяха да открият ключови фактори, подкрепящи такъв ход.

Голяма част от анализаторите смятат, че рано или късно ЕЦБ ще прибегне до увеличение на стимулите и това е основната причина някой пазарни участници да следват стриктно стратегията за намаляване на дългите си позиции в евро преди всяка среща на централните банкери.

Европейската централна банка вероятно ще се въздържи от допълнително намаляване на основния лихвен процент и ще избере по-малко драстична стъпка по подобряване на кредитните условия. Централните банкери желаят да увеличат икономическите стимули, за да се преборят с опасността от ниска инфлация в еврозоната.

В същото време йената изгуби позиции, след като консултативната комисия към японското правителство препоръча на правителствения пенсионен инвестиционен фонд на Япония да не държи в активите си толкова голямо количество държавни облигации.

Препоръките са най-големият пенсионен фонд в световен мащаб с активи на стойност над 1,25 млрд. долара, да се ориентира към повече чуждестранни инвестиции. Целевата доходност на фонда е по-висока от средната доходност на японските държавни облигации, а повишаващата се инфлация в страната допълнително заплашва приходите, които се генерират от фонда.

От вчерашния доклад на ADP в САЩ, стана ясно, че през февруари компаниите са прибавили 139 000 работни места в сравнение с прогноза за 155 000. Ревизираните данни от януари допълнително разочароваха инвеститорите, тъй като намаляха до 127 000, спрямо първоначално обявените 170 000.

Пазарните участници очакват с нетърпение утрешния доклад на Министерството на труда в САЩ за новосъздадените работни места през февруари. Прогнозите са, че откритите работни позиции са 146 000, което е повече от предходния месец, когато бяха създадени 113 000 нови работни места.

Едно евро се разменя днес около 1,3730 долара. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9060, след като по-рано достигна до 0,9057. В същото време USD/JPY се търгува при 102,60. От началото на седмицата йената е поскъпнала с около 1,3% спрямо долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още