IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар спечели позиции след неочаквания ръст на БВП

Инвеститорите насочват погледи и към предстоящата среща на Европейската централна банка

13:38 | 05.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийският долар спечели позиции след неочаквания ръст на БВП

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар поскъпна спрямо кошница от 16 основни валути рано тази сутрин след данните за растежа на брутния вътрешен продукт на страната. В същото време еврото започна деня колебливо, тъй като инвеститорите насочиха погледите си към предстоящата среща на Европейската централна банка, насрочена за четвъртък.

Брутният вътрешен продукт на Австралия се е увеличил с 0,8% през 4-тото тримесечие на 2013 г., заявиха от статистическото бюро в Сидни. Прогнозата на анализаторите беше за по-малък ръст в размер на 0,7%. Данните изненадаха приятно анализаторите, тъй като на годишна база БВП на страната е достигнал 2,8%, което е значително повече от прогнозирания ръст от 2,5% за изминалата година.

Икономиката на Австралия вероятно ще продължи да се разширява с уверени стъпки през следващите месеци. Основният двигател за растежа е износът на метална руда и други суровини към Китай, което прави австралийският долар пряко зависим от представянето на индустрията в азиатската страна.

Междувременно, еврото стартира днешната сесия с понижения на фона на очакваните икономически новини от еврозоната, както и срещата на ЕЦБ, насрочена за утре. Коригираният прогнозен БВП за 17-те страни членки на съюза вероятно се е увеличил с 0,5% през четвъртото тримесечие на 2013 г.

Прогнозите са, че продажбите на дребно ще се увеличат с 0,9% спрямо предходния месец. Утрешната среща на европейските централни банкери попадна в полезрението на анализаторите на фона на увеличаващите се спекулации, че ЕЦБ може да прибегне до намаляване на лихвените проценти с цел увеличаване на стимулите за икономиката.

Важните икономически новини се очакват и в САЩ, където днес следобед ще бъдат публикувани данните за промяната в заетостта в частния сектор на ADP. Прогнозите са, че компаниите са наели нови 155 000 работника през февруари, след като през предходния месец бяха наетите бяха 175 000.

Данните предшестват важния месечен доклад на Министерството на труда на САЩ за промяната в неселскостопанската заетост. Очакванията са, че за месец февруари са създадени нови 150 000 работни места в икономиката, спрямо 113 000 през предходния месец. Равнището на безработицата вероятно ще остане непроменено при 6,6%.

Едно евро се разменя днес около най-ниските си нива за деня за 1,3730 долара. Двойката AUD/USD се търгува при 0,8960, след като по-рано достигна до 0,8996. В същото време USD/JPY се търгува при 102,40. От началото на седмицата йената е поскъпнала с около 1% спрямо долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Силното представяне на еврото в пет?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още