IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поскъпва на фона на намаляващия геополитически риск в Източна Европа

В Азия се заговори все по-усилено, че Япония ще увеличи размера на монетарните стимули към икономиката

12:00 | 04.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото поскъпва на фона на намаляващия геополитически риск в Източна Европа

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото поскъпна спрямо кошница от 10 основни валути в ранните часове на днешния ден след информацията, че руският президент Владимир Путин е изтеглил войските разположени по границата с Украйна. Провежданите военни учения са приключили, а войските са се върнали в базите си. Въпреки този ход, напрежението в региона остава високо, тъй като присъствието на военни без обозначителни знаци на Кримския полуостров остава.

Единната европейска валута поскъпна до дневен връх по-рано днес спрямо йената и долара, след като руските информационни агенции излязоха с информация, че ученията в близост до украинската граница са приключили. Москва продължи да отрича спекулациите, че военните тренировки, които започнаха миналата седмица и приключиха по график, са свързани със събитията в Киев.

До момента няма информация за движения на руски военни на Кримския полуостров, но напрежението в региона остава, тъй като вече разположените там войници и бронетехника остават. Владимир Путин все още не е отстъпил от позицията си, че разполагането на войски на полуострова е с цел да бъдат защитени руски граждани, живеещи в този регион.

Намаляването на напрежението в Украйна се отрази негативно на използваната за убежище японска йена. Валутата изгуби 0,3% спрямо долара днес, след като в понеделник достигна до 1-месечно дъно при 101,20. Зелените пари могат увеличат загубите си спрямо йената в идните дни, ако геополитическото напрежение се задълбочи. При подобно развитие на обстоятелствата, поскъпването на йената вероятно ще бъде ограничено от японската централна банка.

В Азия се заговаря все по-усилено, че централните банкери в Япония ще увеличат размера на монетарните стимули към икономиката, за да достигнат инфлационната си цел от 2%. Оптимистичните икономически новини от Токио, показващи, че икономиката се подобрява, в малка степен успяха да намалят спекулациите за експанзия на паричните стимули.

В същото време усложняването на ситуацията около Украйна може да доведе до нов пик в търсенето на йени, което е своя страна може да принуди японската централна банка да увеличи печатането на пари.

Двойката EUR/USD се търгува около 1,3760, след като по-рано днес достигна до ново дъно за тази седмица при 1,3720. Един паунд се разменя за 1.6710 долара. В същото време USD/JPY се търгува при 101,80, а дневното дъно за двойката е при 103,38.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още