IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото изгуби позиции в очакване на данните за инфлацията в Германия

Пазарните участници очакват с голям интерес днешното изявление на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън

13:35 | 27.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото изгуби позиции в очакване на данните за инфлацията в Германия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото изгуби позиции тази сутрин на фона на очакванията на данните за инфлацията в Германия. Въпреки по-добрите новини за безработицата в най-голямата икономика на Стария континент, единната валута продължи да поевтинява, тъй като погледите са насочени към доклада за индекса на потребителските цени, който ще бъде публикуван по-късно днес.

В същото време щатският долар се намира близо до 2-седмичен връх, спрямо кошница от 10 основни валути, преди насроченото за днес изявление на Джанет Йелън, което трябва да покаже дали централната банка на САЩ ще продължи да забавя месечните си покупки на облигации.

Безработицата на Германия е намаляла през февруари за трети пореден месец, благодарение на по-голямата увереност на компаниите в страната, че икономиката ще се възстанови. Безработните са намалели с 14 000, а прогнозите бяха за спад от 10 000. Общото ниво на безработицата остана непроменено на 6,8%.

Валутните пазари не обърнаха сериозно внимание на новината, тъй като погледите са насочени към друга важна новина то Германия, която ще бъде публикувана днес. Това са прогнозните данни за индекса на потребителските цени. Очакванията са показателят да се е увеличил с 0.5% през февруари, след като през предходния месец изгуби 0,6%.

В сряда стана ясно, че продажбите на нови домове в САЩ са се увеличили с 9.6% през януари, надминавайки и най-смелите прогнози на анализаторите. В стойностно изражение продажбите са достигнали 468 000, при прогноза за едва 400 000.

Днес се очакват още няколко важни икономически новини от страната. Молбите за помощи за безработица за изминалата седмица вероятно са намалели с 1 000 до 335 000. От друга страна, прогнозата за поръчки на дълготрайни стоки остава негативна. През януари показателят вероятно е намалял с нов 1%, след като през предходния месец изгуби цели 4%.

Днешното изявление на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън се очаква с голям интерес от пазарните участници. По-рано този месец тя заяви, че икономиката на САЩ е достатъчно стабилна и може да издържи на намаляването на монетарните стимули.

Новият председател на Фед добави, че програмата за намаляване на стимулите може да бъде забавена единствено при значителна промяна в представянето на икономиката. Изслушването на Йелън пред Банковата комисия на САЩ ще се проведе днес, след като беше отложено на 13 февруари поради бушуващата тогава снежна буря в страната.

Австралийският долар изгуби позиции, след като бизнес инвестициите в страната отчели най-сериозното си понижение от 4 години насам. Капиталовите разходи са намалели с 5,2% през четвъртото тримесечие. Данните разочароваха инвеститорите от региона, а това се отрази негативно на местната валута, която изгуби над 0,5% от стойността си спрямо кошница от 16 основни валути.

Двойката EUR/USD се търгува около 1,3660, след като в сряда единната валута записа най-сериозното си дневно понижение от 31 януари насам. Един паунд се разменя около най-ниските стойности за деня при 1,6640. В същото време USD/JPY се търгува при 101,90.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:37 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още