IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остана стабилно след срещата на Г-20

Позитивен ефект върху единната валута имаше и подобряващата се обстановка в Украйна

13:50 | 24.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото остана стабилно след срещата на Г-20

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото спечели позиции спрямо долара в понеделник след проведената в неделя среща на Г-20 и подобряващата се обстановка в Украйна. От друга страна представянето на щатския долар ще зависи до голяма степен от икономическите новини от САЩ през тази седмица. Данните за потребителското доверие и продажбите на нови жилища могат да окажат влияние върху провежданата парична политика от Федералния резерв.

През вчерашния ден се проведе дългоочакваната среща на централните банкери и финансови министри от Г-20. Основните теми бяха свързани с икономическия растеж и проблемите на развиващите се пазари. Едно от най-важните решения, които взеха ръководните лица беше свързано със споразумението развитите пазари да поддържат икономическия си растеж в размер на 2% през следващите 5 години.

На срещата на Г-20 беше обсъден и ефекта от изтеглянето на икономически стимули от страна на Федералния резерв на САЩ. От началото на година развиващите се пазари губят позициите си в световната икономика, като ръководни лица от тези страни неведнъж изразиха притесненията си, че спирането на паричните стимули от страна на Фед се отразяват негативно върху техните икономики.

От Г-20 отрекоха да съществува зависимост между слабото представяне на развиващите се икономики и изтеглянето на стимулите в САЩ, и призоваха тези страни да потърсят проблемите в собствените си икономики.

След седмица на ожесточени улични боеве в столицата на Украйна Киев, в събота парламентът на страната гласува свалянето от власт на президента Виктор Янукович. Последователите на бившия премиер Юлия Тимошенко също бяха отстранено от парламента, като по този начин беше завършена една от най-радикалните трансформации в бившата съветска република.

В момента Украйна се намира на ръба на фалита, а за последния месец рейтингът на страната беше намален на 2 пъти. Опитите за реформи в Украйна не останаха незабелязани и Международният валутен фонд се присъедини към Европейския съюз, заявявайки своята решимост да предостави финансова помощ на страната.

В същото време през изминалите 7 дни доларовият индекс записа първата си седмична печалба за месеца. Основна причина за силното представяне на зелените пари беше публикуването на стенограмата от срещата на Федералния резерв през януари, която показа решимостта на централните банкери да продължат с намаляването на стимулите.

Пазарните участници ще насочат поглед към няколко по-важни икономически новини от САЩ през тази седмица, които могат да окажат влияние върху решимостта на Фед да продължи с намаляването на паричните стимули. Данните от тази седмица включват доклада за потребителското доверие, който ще бъде публикуван във вторник, както и продажбите на нови жилища, които ще бъдат оповестени в сряда.

Двойката EUR/USD се търгува днес около 1,3765. По-рано днес беше достигнат връх при ключовите 1,3770. Един паунд се разменя около най-високите стойности за деня при 1,6670 . В същото време USD/JPY се търгува при 102,40.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още