IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поскъпна на фона на разочароващите новини от Азия

Инвеститорите продължават да възприемат японските пари като основно средство за съхранение на стойността при икономически сътресения

12:42 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената поскъпна на фона на разочароващите новини от Азия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена поскъпна спрямо кошница от 16 основни валути, след като инвеститорите в Азия потърсиха убежище за капиталите си, притеснени от слабите данни за индустриалното производство в Китай. Важна новина от вчерашния ден беше публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ.

Според документа е възможно централните банкери да повишат основните лихвени проценти в страната по-скоро от очакваното, което създаде известно объркване сред инвеститорите.

Йената спечели позиции по време на азиатската сесия, след като предварителните данни от индекса на бизнес активността в производствения сектор на Китай отчетоха понижение. Прогнозният индекс достигна до 48,3 пункта през февруари спрямо очаквания за 49,5 пункта. Стойности под 50 са ранен индикатор за забавяне в темповете на развитие на икономиката.

Инвеститорите в Азия приемат йената като основно средство за съхранение на стойността при икономически сътресения и това е основната причина японската валута да поскъпва при негативни новини и понижения на фондовите пазари в региона.

Една от най-коментираните новини отвъд Океана в сряда бе свързана със стенограмата от проведеното в края на януари заседание на Федералния резерв на САЩ. От документа става ясно, че е обсъждано повишаването на лихвените проценти, ако безработица в страната падне под 6,5%.

Фед аргументира решението си с по-бързото намаляване на безработните в страната от очакваното, въпреки противоречивото представяне на останалите икономически индикатори. В същото време няколко от централните банкери, присъствали на заседанието, коментираха, че липсата на промяна в икономическата ситуация ще е ясен сигнал за продължаване на програмата за постепенно прекратяване на монетарните стимули.

Определеният от Федералния резерв праг на безработицата е политика, известна още като "бъдещи насоки". Целта е да се запази стабилността в икономиката, като се гарантира на инвеститорите, че основните лихвените проценти ще останат ниски въпреки подобрението в икономиката на страната. През декември 2012 г. Фед намали лихвените проценти на близки до нулата нива и заяви, че ще продължи тази политика докато безработицата не се свие под 6.5%, или инфлацията не се покачи над 2.5%.

Днес в САЩ ще бъдат изнесени данните за oсновния индекс на потребителските цени. Показателят е очакван с интерес, тъй като представлява основен измерител за нивото на инфлацията в страната. Вероятно през януари индексът ще продължи да се покачва, но с по-бавни темпове. Прогнозата е за умерен ръст от 1.6% на годишна база в сравнение с 1,7% през предходния месец.

Двойката EUR/USD се търгува днес около ключовите 1,3700. По-рано днес беше достигнато дъно при 1.3685. Един паунд се разменя за 1,6660 долара. В същото време USD/JPY се търгува при 101,80, след като във вторник достигна до дневен връх при 102,75, което е най-високото ниво от 31 януари насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още