IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижение за долара преди доклада за продажбите на дребно от САЩ

Доларовият индекс достигна най-ниското си ниво от 13 януари насам

12:40 | 13.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Понижение за долара преди доклада за продажбите на дребно от САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се представя противоречивото днес на фона на очаквания доклад, свързан с продажбите на дребно през януари в Щатите. Еврото спечели позиции спрямо зелените пари след днешния доклад на Европейската централна банка и оптимистичните очаквания свързани с данните за брутния вътрешен продукт от региона.

Днес следобед Министерството на търговията на САЩ ще публикува важния месечен доклад за продажбите на дребно в страната. Прогнозите на анализаторите са, че през месец януари показателят е останал без промяна. През предходния месец продажбите на дребно се увеличиха с 0,2% благодарение на увеличеното търсене на зимни дрехи. В същото време нормалното потребление в страната е намаляло, тъй като лошото време в по-голямата част то Щатите блокира за дни хората по домовете им.

Насроченото за днес изявление на Джанет Йелън пред банковия комитет към Сената на САЩ беше отложено, заради прогнозите за силна снежна буря по източното крайбрежие на страната. Последиците от лошите метеорологични условия в Щатите продължават. Хиляди хора от Аталанта до Ню Йорк продължават да са без електричество, а предупрежденията за още по-лошо време продължават.

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошница от 10 основни валути, записа второ поредно понижение, достигайки до най-ниското си ниво от 13 януари насам.

В същото време еврото спечели позиции спрямо щатския долар за първи път от 3 сесии насам след публикувания доклад от ЕЦБ. Прогнозите на анализаторите, че брутния вътрешен продукт в Еврозоната се е увеличил с 0.2% през последното тримесечие също допринесоха за доброто представяне на единната валута. В случай, че прогнозата бъде потвърдена, това ще е третото поредно тримесечие на покачване. Докладът за БВП ще бъде публикуван утре от Европейската комисия.

Късно снощи австралийският долар потъна спрямо всички основни валути след публикуван доклад на правителството, показващ, че безработицата в страната е скочила до 10-годишен връх. Показателят е достигнал до 6% през януари, което е най-високото ниво от юли 2003 г. насам. Увеличението на безработица е причинено от намаляващата заетост в Австралия през януари. Данните се разминаха с прогнозите на анализаторите, които очакваха увеличение.

Двойката EUR/USD се търгува днес около най-високата си стойност за деня при 1,3670. От началото на месеца доларът е спечелил 1,2% спрямо еврото. В същото време AUD/USD се търгува при 0,8950, след като вчера достигна до връх при 0,9070.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Lemon's
преди 10 години
"Силното представяне на долара може да продължи и през следващите дни до тестване на психологическите 1.3700."Е това не мога да го разбера и като цяло объркващ анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още