IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противоречиво представяне на еврото преди заседанието на ЕЦБ

Волатилността на единната валута достигна до най-високите си стойности от 2012 г. насам

13:26 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Противоречиво представяне на еврото преди заседанието на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото продължи със своето противоречивото представяне преди днешната среща на Европейската централна банка. Слабите икономически новини от Стария континент през последните седмици засилиха спекулациите, че ЕЦБ ще остави нивото на лихвените проценти на рекордно ниско равнище и вероятно ще предприеме допълнителни действия за намаляването на разходите по кредитирането.

През вчерашния ден волатилността на единната европейска валута достигна до най-високите си стойности от 2012 г. насам. Еврото най-вероятно ще установи по-ясна посока на движение след края на днешната среща на ЕЦБ.

Очакванията на инвеститорите са, че централните банкери ще задържат лихвените проценти в еврозоната на рекордно ниските 0,25%. С наближаването на срещата се увеличават спекулациите, че монетарната институция ще предприеме допълнителни мерки, с които да стимулира икономическия растеж в региона.

Един от обсъжданите антикризисни механизми е свързан с прекъсването програмата за абсорбция на ликвидност. По време на финансовата криза централната банка, по подобие на Фед, изпълни план за вливане на ликвидност в еврозоната посредством изкупуване на облигации. На по-късен етап ЕЦБ започна провеждането на обратна програма, чиято цел е частичното изтегляне на вече налятите средства в икономиката. Програмата се изпълнява чрез провеждане на седмични операции от 2010 г. насам, а натискът тя да бъде прекратена се засилва.

В сряда европейското статистическо бюро публикува доклад за продажбите на дребно в региона. Показателят е намалял с 1,6% през декември спрямо ревизиран ръст от 0,9% през предходния месец. Прогнозите на анализаторите предвиждаха значително по-малко понижение от 0,7%.

Разочарованието на инвеститорите продължи и по време на американската сесия. Вчерашният доклад за промяната на заетостта в частния сектор, изготвен от ADP, показа, че разкритите нови работни места за месец януари са били 175 000 при прогноза за 195 000 нови позиции. През предходния месец показателят достигна 238 000.

В петък Министерството на труда на САЩ ще публикува очаквания със сериозен интерес доклад за промяната на неселскостопанската заетост за месец януари. Прогнозите на анализаторите са, че в страната са разкрити нови 175 000 работни места.

Двойката EUR/USD се търгува около най-ниските си стойност за деня при 1,3520. На 3 февруари цената потъна до 1,3477, което е най-ниското ниво от 22 ноември насам. В същото време един долар се разменя срещу 101,50 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В петък цената потъна под възходящата тренд линия, построена по дъната от началото на месец ноември насам.

Въпреки очакванията за по-дълбоко понижение, двойката успя да изтрие част от натрупаните загуби и се насочи към тест на съпротивата около 1,3560. Дългосрочният възходящ тренд обаче, остава под съмнение.

GBP/USD

Слабото представяне на британската лира продължава. Двойката потъна под долната граница на възходящия канал, построен от средата на месец ноември насам.

Валидността на дългосрочния възходящ тренд е компрометирана. Вероятността от по-дълбоки понижения е голяма.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още