IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното представяне на йената продължава и през новата седмица

Възходът на японските пари задълбочи допълнително разпродажбите на борсата в Токио

13:50 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силното представяне на йената продължава и през новата седмица

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената достигна до 2-месечен връх спрямо щатския долар и еврото на фона на продължаващите разпродажби на фондовите пазари в Япония. В същото време очакваният в сряда доклад за промяната на заетостта в частния сектор в САЩ вероятно ще покаже забавяне в създаването на работни места в страната, а това може да окаже натиск върху долара.

Разпродажбите на валути от развиващите се пазари се задълбочиха, след като вчера Института за управление на доставките в САЩ изнесе доклад, показващ сериозен спад в производствената активност на страната. Новината засили интереса на инвеститорите към активи убежища, в това число и към съкровищните бонове, и японските йени.

За разлика от държавните облигации акциите на борсата в Токио бяха подложени на масирани разпродажби. Съществуващата обратна корелация между йената и цените на акциите в Япония даде допълнителен тласък на японските пари.

Индексът Nikkei 225, който е основен измерител на цените на акциите в страната, изгуби цели 4,2%, записвайки най-сериозното си понижение от 13 юни насам. Същевременно интересът към 10-годишните японски облигации продължи да се увеличава, изпращайки лихвените им проценти до най-ниското ниво то 1 ноември насам. 

Утрешният доклад на ADP за промяната на заетостта в частния сектор на САЩ вероятно ще покаже, че компаниите са разкрили 187 000 нови работни места през януари, след като през предходния месец бяха създадени 238 000 нови позиции. Ако прогнозите за забавянето на подобрението при заетостта се окажат верни, това може да предизвика нови опасения сред инвеститорите и спад на доверието към щатския долар.                                                                                                                     

В същото време решението на Федералния резерв от 29 януари да намали монетарните стимули с нови 10 млрд. долара до 65 млрд. на месец оказва сериозно влияние на форекс пазара. През януари валутите на развиващите се страни потънаха спрямо щатския долар на фона на решението на централните банкери да намалят темповете на печатане на пари. Най-сериозни загуби претърпяха аржентинското песо, което изгуби цели 18% спрямо долара, и руската рубла, която поевтиня с 6%.

Двойката USD/JPY се търгува около 101,30, след като по-рано днес сформира дъно при 100,73, което е най-ниското ниво от 21 ноември насам. Едно евро се разменя срещу 1,3530 долара. По-рано днес EUR/USD формира дъно при 1,3500. От началото на годината доларът спечели 1,5% спрямо еврото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още