IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар поскъпна спрямо еврото за пореден ден

14:40 | 30.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатският долар поскъпна спрямо еврото за пореден ден

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Силното представяне на щатския долар продължава и през днешния ден, след като късно снощи стана ясно, че Федералният резерв на САЩ е намалил монетарните стимули, чрез които стимулира местния растеж. Централните банкери се придържат към плановете си за пълното прекратяване на програмата до края на годината, тъй като смятат, че икономиката е набрала достатъчно възходяща скорост, за да се справя без помощта на антикризисни механизми.

След края на двудневната среща на централните банкери стана ясно, че месечното изкупуване на държавни ценни книжа ще бъде намалено от 75 млрд. на 65 млрд. долара. Основният лихвен процент в страната беше запазен на рекордно ниското му ниво от 0.25%. Резултатите от срещата напълно потвърдиха прогнозите на анализаторите и вероятно затова нямаше по-динамични движения на пазара.

Вчерашното заседание бе последно за Бен Бернанке като председател на Федералния резерв. В петък той ще предаде поста на избраната за негов заместник Джанет Йелън.

През днешния ден се очаква да бъдат публикувани редица важни новини от САЩ. Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт се е увеличил до 3.2% на годишна база през 4-тото тримесечие, а потребителските разходи са нараснали с 1.1%.

Тази сутрин стана ясно, че безработицата в Германия се е понижила повече от прогнозираното през месец януари, достигайки 6.8%. Броят на лицата без работа в страната се е свил с 28 000 до 2.93 млн. Добрата новина не успя да помогне на еврото, което продължи да губи позиции спрямо щатския долар.

Във Великобритания бяха публикувани данните за молбите за ипотечните кредити през месец декември, които показаха увеличение на показателя спрямо предходния отчетен период. Стерлингът продължи да губи позиции и след новината, като се понижи под психологическото ниво от 1.6500.

Двойката EUR/USD се търгува малко над психологическото 1.3600. Един долар се разменя за 102.10 йени, докато еврото спечели позиции и се насочи към тест на 139.00.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Техническата фигура „Shooting Star”, която кросът начерта на дневна графика в петък, както и силните фундаментални новини от САЩ, продължават да диктуват движението на двойката. Вероятно корекцията ще изгуби своята сила, когато достигне възходящия трендови канал, построен по дъната от началото на месец ноември насам.

GBP/USD



Слабото представяне на британската лира вероятно ще продължи и през днешния ден. Можем да очакваме обръщане на текущия тренд, ако цената достигне до долната линия на възходящия канал, построен от средата на месец ноември.

USD/JPY



Двойката начерта техническа фигура „Morning Star“, която се наблюдава в крайни фази на низходящи трендове. Това създава добра възможност за американския долар за връщане към възходящия тренд. Основната подкрепа за двойката се образува около 101.70, където се намира и дъното на техническата фигура.

Актуалния коментар за лихвите и пазара на фючърси на Бил Хъбарт, главен икономист в Markets.com -във видео материала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още