IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се отдалечава от двуседмичното дъно спрямо еврото

Инвеститорите очакват повече яснота около бъдещата монетарна политика на Фед по-късно днес

13:47 | 15.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът се отдалечава от двуседмичното дъно спрямо еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар поскъпна във всичките си основни кръстосани курсове, а спрямо еврото се оттласна от последното си двуседмично дъно преди публикуването на доклада на Федералния резерв днес. Двама от членовете на централната банка на САЩ намекнаха, че намаляването на финансовите стимули няма да спре въпреки разочароващите данни за заетостта от 10 януари.

Доларът взе аванс от 0,3% спрямо еврото до 1,3620, отдалечавайки се от нивата при 1,3699 – най-високите стойности за еврото и същевременно най-ниските за долара за последните две седмици. Щатската валута поскъпна с 0,2% тази сутрин спрямо японската йена до 104,40.

Президентът на Федералния резерв за Филаделфия Чарлз Плосър съобщи вчера, че предпочита антикризисната програма на банката да бъде прекратена не по-късно от края на годината. Президентът на Фед за Далас Ричард Фишър също подкрепи тази теза, след като се закани да спре стимулите възможно най-скоро.

Коментарите идват няколко дни след тревожните данни за заетостта в САЩ. В петък Министерството на труда излезе с информация, че през декември най-силната икономика е добавила едва 74 000 нови работни места. Това бе с над 2,5% под предварителните очаквания за 193 000 нови заети.

Новината изтласка инвеститорите от американския долар заради спекулациите, че Федералния резерв ще отложи спирането на стимулите и ще продължи с печатането на пари. Коментарите от последните часове обаче показаха обратното и провокираха нови покупки на долари.

Повече яснота около бъдещата монетарна политика на Фед ще има малко по-късно днес, когато ще бъде публикуван първият доклад за тази година, познат като „Бежовата книга“. Докладът се изнася преди всяка среща на Комитета по монетарната политика на Фед и служи като ранен сигнал за намеренията на централната банка.

TЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Възходящият канал, който следим при двойката през последните месеци, остава валиден, а поевтиняването на еврото доближи цената до долната граница на канала.

Това създава предпоставки за ограничаване на спадовете и връщане на възходящата посока.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още