IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът задържа печалбите в очакване данните за безработицата

Инвеститорите подкрепят зелените пари заради очакванията, че най-силната световна икономика е набрала достатъчно възходяща инерция

13:18 | 10.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът задържа печалбите в очакване данните за безработицата

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар се насочи към седмичен ръст спрямо почти всички основни валути преди днешните данни за безработицата в САЩ, които, според прогнозите, трябва да бъдат позитивни. Пазарните участници подкрепят зелените пари заради очакванията, че най-силната световна икономика е набрала достатъчно възходяща инерция, за да продължи да се възстановява без помощна на финансовите стимули на Федералния резерв.

Днес доларът поскъпна с 0,2% спрямо японската йена до психологическото 105,00. Най-търгуваната валутна двойка EUR/USD за поредна сесия в нивата около 1,3600 с минимално предимство за щатския долар.

Американските работодатели за назначили нови 197 000 служители през декември, сочат предварителните прогнози на анализатори. Ако очакванията се потвърдят, силната положителна тенденция в трудовия сектор ще остане валидна. През ноември новите работни места бяха 203 000.

Паралелен доклад днес ще измери нивото на безработица в САЩ. Вероятно делът на търсещите работа в трудоспособна възраст през декември ще е 7%. Това ще означава, че безработицата се е върнала на нивата от месец ноември на 2008 г.

Министерството на труда на САЩ изнесе вчера статистика за новите молби за помощи при безработица. Тук тенденцията също е добра, след отчетените 15 000 по-малко молби за миналата седмица. Общият им брой е 330 000.

На този фон от положителни новини и позитивни нагласи пазарните участници ще следят още по-внимателно сигналите на Федералния резерв за намаляване на финансовите стимули. В средата на миналия месец членовете на Фед гласуваха намаляване на стимулите с 10 млрд. до 75 млрд. долара месечно. Американският долар стана обект на засилен интерес, тъй като по-малкото стимули означават ограничено печатане на нови пари.

Ако тенденцията за редуциране на антикризисните механизми се запази, доларът ще остане в полезрението на пазарните участници и ще е в добра позиция за корекция на загубеното от последните месеци спрямо еврото и британската лира например.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Възходящият канал, който следим при двойката през последните месеци, остава валиден, а поевтиняването на еврото доближи цената до долната граница на канала.

Това създава предпоставки за ограничаване на спадовете и връщане на възходящата посока.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 10 години
Здравейте,можете да наблюдавате нашия форекс календар за повече информация http://***.investor.bg/forex/calendarПоздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mitkooo
преди 10 години
a tozi doklad v kolko 4asa izliza ? moje li da mi kajete kude 1vo q iznasqt tazi informaciq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още