IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с количествените улеснения на Фед - банките просто не кредитират

Свръхрезервите на банките при Федералния резерв се увеличават, но наред с това предизвикват грижи за икономиката

08:20 | 17.12.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проблемът с количествените улеснения на Фед - банките просто не кредитират

Това е жалко. Към този момент в американския бизнес цикъл лесно достъпният кредит е изключително важен, защото другите детерминанти на разходите на домакинствата и предприятията остават много слаби. Безработица от 7,3% и несигурността на работните места, която създава, са сериозни пречки за харчовете на домакинствата и предприятията. Такова е и минималното (0,9%) повишение на реалния разполагаем доход за първите девет месеца на годината.

При тези обстоятелства домакинствата най-вероятно няма да започнат да харчат спестяванията си, за да финансират текущото си потребление и да поддържат обичайния си начин на живот. Точно обраното, те ще бъдат по-склонни да изплащат заема си и да спестяват - поведенческа особеност, за която може да се направи този извод при една относително стабилна средна лична норма на спестяванията от 4,4% от началото на годината.

Това предпазливо състояние на потребителите също се отразява на проучванията, касаещи домакинствата. В началото на този месец някои предварителни данни показаха, че потребителското доверие е спаднало до най-ниското си ниво от декември 2011 г.

Какъв е изходът от ситуацията?

Както винаги, решенията трябва да дойдат от подходящите парични и фискални политики. Като имаме предвид, че фискалната политика е на автопилот, Фед има трудната задача да намери подходящия балансиран микс от политики. Дали такова решение ще свърши добра работа за продължаването на изключително благоприятната парична политика е спорно, но е сигурно, че експанзионистичната кредитна политика е правилният отговор на сляпото и прекомерно затягане на фискалната дисциплина от страна на Вашингтон.

Такъв е миксът от политики, с който разполагаме. Най-вероятно той ще остане в сила за известно време, защото бюджетните проблеми сега се превърнаха в заложник на на пръв поглед непреодолимите политически различия, които ще съпътстват междинните избори за Конгрес през следващата година и президентските избори през 2016 г.

Смятам, че, като продължаваме да отлагаме, това няма да доведе до увеличаване на потреблението и инвестиционните разходи. Но не обвинявайте банките за това. Те не създадоха тези проблеми – политиците го направиха.

С всеки един кредит, който банките отписват, те вземат инвестиционно решение, от което се очаква, че потокът от доходи ще бъде печеливш. Фактът, че банките сега очевидно мислят, че тяхната рисково претеглена печалба върху потребителските кредити е по-малка от депозитния процент от 0,25% при Фед е сериозен обвинителен акт на паричната и фискалната политики, с които те трябва да се борят.

Повече по темата в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
...И без това плащаме безумни пари за администрация и бюрокрация - трябва поне някаква полза и ефективност да има от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Добра вметка: +1.000! И банките и борсите са се превърнали в преобладаващо спекулативни системи с много малка връзка с реалната икономика. Логично е просто да бъдат заобиколени и Фед и останалите ЦБ да започнат да кредитират пряко реалната икономика. Само трябва да се електронизират някой и друг имуществени и платежни регистри за да се намали бумащината и бюрокрацията и търговските банки стават излишни. Дори ако трябва (давам идея!), да се приеме паралелно законодателство, което да е максимално опростено и по което да се движат заемите и обезпеченията с централните банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
Да умират бе, ше ги *** у тапунгерите тея американци, и Базел 16 няма да ги спаси, то проблема не е Банките да имат повече пари у джоба си за 'черни дни' за да не фалират а няма кой да взима кредити, еми няма кой *** ще вземе кредит на 6-8% за 20 години да си купи жилище освен в България ? Нали после трябва да ги върне 2,5 пъти тея пари и сега всичко кадето са принтирали тея тапаци ще си палат печките с него и WallStreet и те купища пари не струващи нищо, само чакам момента когато света ще им каже 'Аре неаме нужда от вашите долари' :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Банките купуват акции на Уолстрийт и вече не знаят че има и реална икономика зад океана, която отдавна не кредитират.Уолстрийт е станал някаква самодостатъчна и живееща сама за себе си институция - някакъв клъстър "Уолстрийт" - теографски в клъстъра "САЩ"- всеки сам за себе сиТолкова по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Банките чакат Базел 15!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още