IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото с преднина преди срещата на ЕЦБ

Единната валута намира подкрепа заради прогнозата, че от банката няма да редуцира допълнително основния си лихвен процент

12:07 | 04.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото с преднина преди срещата на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се търгува на около 0,3% по-ниско от най-високата си стойност от месец насам спрямо долара преди срещата на членовете на Европейската централна банка утре. Единната валута намира подкрепата на пазарните участници заради прогнозата, че от ЕЦБ няма да редуцира допълнително основния лихвен процент в еврозоната.

Президентът Марио Драги и неговия борд намалиха неочаквано основния лихвен процент с четвърт процент през Октомври заради забавянето на инфлацията в региона.

Доклад от миналата седмица показа, че цените в еврозоната са се покачили с 0,9% през ноември след 0,7% ръст за предходния месец. Това бе 10-ти пореден месец на задържане на инфлацията под целевите 2%, определени от банката.

Според предварителните прогнози до края на годината централната банка няма да нанася повече промени по монетарната си политика и утре ще запази лихвата на текущото ѝ ниво от 0,25%.

Гласуване на нови антикризисни механизми може да има от догодина. ЕЦБ е готова да намали лихвата до стойности около нулата и нееднократно е намеквала за програма за изкупуване на активи, чрез която, по примера на Федералния резерв и Японската централна банка да стимулира икономиката.

Тази сутрин стана ясно, че растежът на австралийската икономика се забавя до 2,3% на годишна база през третото тримесечие. Данните се оказаха по-слаби от прогнозираното покачване от 2,6% и това рефлектира пряко върху цената на австралийския долар, който се потопи до тримесечно дъно спрямо щатския долар.

Малко по-късно днес ще бъдат изнесени данните за новооткритите работни места в частния сектор в САЩ. Изследователският институт ADP, който периодично публикува този показател, се очаква да измери нови 170 000 работни места през ноември. Това ще бъде най-високата стойност за последните 5 месеца и

Двойката EUR/USD се търгува в стойностите под 1,3600, където приключи вчерашната търговска сесия. Най-високата цена за последния месец е при 1,3622. В същото време австралийският долар загуби 1,1% oт стойността си и вече се разменя срещу 90.33 щатски долара – най-ниската цена от три месеца насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се търгува във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам.

Еврото намери подкрепа и спря спадовете при долната граница на канала – 1,3300, след което започна да възстановява възходящия тренд. Вероятността от нови ръстове се усилва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Е Ц Б трябва да продължи да деиства решително Трябва да намали отново лихвите сега и да ги изравни с лихвите на Ф Р т с близки до нула Трябва да започне незабавно покупка или по точно замяна на активи това което прави Ф Р Силното евро съсипва износа от Е С към останалия свят и натиска ръста на икономиката на Е С Това увеличава безработицата и прави Е С второстепенен играч на световната икономика Това не е приемливо Всичко е в ръцете на Е Ц Б и нейния председетел Марио Драги Сигурен съм че тои ще прояви решителност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още