IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът губи позиции заради спекулациите около политиката на Фед

Пазарите очакват речта на Бернанке във Вашингтон по въпросите, свързани с монетарната политика на банката

13:08 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът губи позиции заради спекулациите около политиката на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът се понижава за пореден ден в основните си кръстосани курсове заради набиращите скорост спекулации, че Федералният резерв на САЩ ще сигнализира отново, че икономическият растеж в страната не е достатъчен за намаляване на финансовите стимули. Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути се потопи до най-ниската си стойност за последните 6 седмици.

Председателят на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли съобщи вчера, че вижда подобрение в макроикономически план, но в същото време не намекна за ограничаване на стимулите. „Докато растежът през 2013 е по-скоро разочароващ, аз вярвам, че през 2014 ще има известно подобрение, което ще продължи и през 2015 г. и ще помогне за възстановяването на трудовия пазар“, коментира Дъдли.

На 14 ноември бъдещият председател на Федералния резерв Джанет Йелън защити своята номинация за поста с програмата за изкупуване на активи с аргумента, че тя е допринесла значително за овладяването на рецесията и високите стойности на безработицата в страната. Според анализатори това означава, че стимулите няма да бъдат намалявани и след месец януари, когато се очаква Джанет Йелън да замени Бен Бернанке на поста председател.

Малко по-късно днес Бен Бернанке също ще говори във Вашингтон по въпросите, свързани с монетарната политика на Фед.

Фокусът от икономическия календар попада върху утрешните данни за продажбите на дребно в САЩ. Очакванията са за ръст с 0,1% през октомври след понижението от 0,1% за предходния месец. Отделен доклад ще отчете темпа на инфлацията. Прогнозата е за ръст с 0.2% през септември.

Двойката EUR/USD се търгува днес в стойностите над психологическото 1,3500. Еврото тества два пъти съпротивата на 1,3543, но за момента не може да пробие над нея. В същото време японската йена поскъпва спрямо долара за втори пореден ден. Двойката USD/JPY отново се върна под критичната бариера при 100,00.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се намира във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам. Последните спадове върнаха цената на EUR/USD в стойностите при 1,3300, където е разположена долната граница на канала.

В този смисъл еврото е в добра позиция за връщане към основния възходящ тренд през следващите сесии.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още