IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите данни за БВП на Япония понижиха йената

Доларът намери подкрепа след коментарите на Бернанке и спря опита на еврото за възстановяване на последните загуби

11:58 | 14.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слабите данни за БВП на Япония понижиха йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена поевтинява в четвъртък във всичките си основни кръстосани курсове заради обратната си корелация с фондовия пазар в Азия и последните данни за забавяне на икономиката на Япония през третото тримесечие на годината. Пазарните участници увеличиха експозициите си срещу йената заради очакванията, че Японската централна банка ще реагира с нови стимули срещу незадоволителния темп на възстановяване.

Американският долар се възползва от нестабилността на йената е взе нов аванс по посока на психологическото 100,00. Двойката USD/JPY формира тази сутрин връх при 99,95, като все още остава под критичната граница.

Индексът MSCI Asia Pacific, който измерва представянето на акциите на компаниите от тихоокеанския регион на Азия, се покачи с 1,3%, изтегляйки средства от активите с по нисък профил на риск, като йената например.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Япония се забави през третото тримесечие до 1,9% на годишна база от измерените през второто тримесечие 3,8%, показа правителственият доклад днес. Предварителните очаквания на анализатори бяха за ръст от едва 1,7%, което до някъде облекчи натиска върху японската валута.

Макроикономическият календар от днес ще предложи данните за БВП в еврозоната. Очакванията за забавяне на ръста до минималните 0,1% през третата четвърт на годината след покачването от 0,3% през второто тримесечие. Това е причината пазарът да остане резервиран по отношение на еврото.

За сравнение данните от миналата седмица показаха, че брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с 2,8% на годишна база през третото тримесечие, при прогнози за ръст от едва 2%.

Изглежда, че монетарната политика на Федералния резерв за задържане на дългосрочните лихви близо до нулата чрез изкупуване на активи и прилагане на стимули, вече започна да дава резултат. Бъдещият председател на банката Джанет Йелен която ще наследи поста на Бен Бернанке след няколко месеца, коментира за първи път вчера, че Фед има готовност за изтегляне на стимули от пазара. Според Йелен силното възстановяване на американската икономика ще позволи на Федералния резерв да ограничи неконвенционалните методи за противодействие, като изкупуването на активи.

Доларът намери подкрепа след тези коментари и спря опита на еврото за възстановяване на последните загуби. Еврото формира по-рано днес връх при 1,3500, но постепенно се отдалечи от него.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се намира във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам. Последните спадове върнаха цената на EUR/USD в стойностите при 1,3300, където е разположена долната граница на канала.

В този смисъл еврото е в добра позиция за връщане към основния възходящ тренд през следващите сесии.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още