IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Предстои низходящ импулс при EUR/USD до края на годината

Пазарите до голяма степен изконсумираха новината, че Джанет Йелън ще е новият председател на Фед, смятят експертите

10:05 | 06.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анализатори: Предстои низходящ импулс при EUR/USD до края на годината

- Къде виждате нивото на валутната двойка евро/долар в края на годината?

Aлександър Николов:

Политическите проблеми пред САЩ бяха решени, засега. В общ план, мисля, че еврото няма да успее да подобри рекордните стойности от края на месец октомври. Трендовете от последните месеци бяха прекалено остри, прекалено бързи, при прекалено ниска пазарна ликвидност. Това ги прави неустойчиви, съответно аз очаквам в средносрочен план корекция на курса на EUR/USD обратно към зоната 1,31-1,3250.

Последното поскъпване на долара също беше прекалено интензивно. Поради тази причина очаквам в началото на ноември котировките да се стабилизират около 1,35, но до края на годината доларовия индекс да се утвърди стабилно над 80 пункта, съответно по-плавен низходящ тренд да се наблюдава при EUR/USD и до края на годината да се достигне до котировките, характерни за лятото на 2013 г.

Климент Робев:

От началото на годината валутната двойка EUR/USD се търгува в условията на възходящ тренд. Възможно е да наблюдаваме развитие на известна корекция до края на годината, но важно условие за подобен сценарий е да станем свидетели на публикуването на силни фундаментални данни, засягащи състоянието на щатската икономика.

Добри макроикономически данни ще доведат до нарастване на спекулациите за намаляване на програмите за вливане на ликвидност, което е твърде вероятно да доведе и до поскъпване на зелените пари спрямо единната европейска валута.

От гледна точка на техническия анализ, преодоляване на ключовата подкрепа при 1,3400 EUR/USD е възможно да бъде последван от по-съществен низходящ импулс.

Петър Кръстев:

Доларът и еврото станаха жертва на монетарните политики на Фед и ЕЦБ, които изглежда, че нямат против да жертват стабилността на местната си валута в името на дългосрочния растеж. Сега обаче пазарните участници трябва да направят трудния избор и да заложат на валутата, която смятат, че ще се обезцени по-малко в следващите месеци.

Неслучайно напоследък наблюдаваме толкова резки промени в цената на двойката EUR/USD. Пазарът е изключително чувствителен на всеки коментар, свързан със стимули и печатане на пари. Смятам обаче, че до края на годината еврото ще отстъпва още от последните си рекордни върхове спрямо долара.

При Фед вероятно няма да има изненади и печатането на пари ще продължи с пълна сила, докато ЕЦБ тепърва започва да говори за стимули и може би еврото ще излезе по-големият губещ от тази ситуация.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bullpart
преди 10 години
финансовата политика на ес следва точно тази на щатите. нищо чудно да се залюлее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още