IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът потъна до 2-годишно дъно спрямо еврото

Щатските пари остават най-слабата измежду 9-те валути на развитите страни в последните три месеца

12:05 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът потъна до 2-годишно дъно спрямо еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът поевтиня до нови минимуми в основните си кръстосани курсове и до двугодишно дъно спрямо еврото в четвъртък. Сигналите за забавянето на американската икономика след частичното спиране на работата на държавната администрация в първата половина на месеца засилват още повече спекулациите, че Федералният резерв ще удължи програмата си за стимулиране и в същото време няма намерение да спира печатницата за пари.

Допълнителен натиск върху щатската валута оказват предстоящите данни за новите молби при безработица в САЩ, които според предварителните прогнози ще се покачат и ще затвърдят негативната тенденция в трудовия сектор. Данните на Министерството на труда от вторник показаха, че през септември са били разкрити едва 148 000 нови работни места при очаквани 180 000.

Частичното спиране на държавната администрация в САЩ на 1 октомври вероятно ще отреже 0,25% от растежа през четвъртото тримесечие и ще коства 120 000 работни места, прогнозира главният икономически съветник на президента Барак Обама.

На този фон Федералният резерв по-скоро ще забави решението си за първо редуциране на размера на стимулите, чрез които всеки месец изкупува активи за общо 85 млрд. долара. Централната банка купува държавни ценни книжа и гарантирани с ипотеки активи, за да намали още повече дългосрочните лихви, да насърчи кредитирането и да помогне на местната икономика да набере достатъчно възходяща инерция за излизане от кризата.

Доларът остава най-слаб измежду 9-те валути на развитите страни. За последните три месеца “зелените пари“ отстъпват с 3,04%, йената губи 0,4%, а еврото е с ръст от 1,6%.

Днес ще бъдат изнесен данните от производствения сектор и сектора на услугите в еврозоната. Индексът, който измерва тази стойност, вероятно ще отчете подобрение през октомври до 52,4 пункта от 52,2 пункта през септември. Това би било най-високото ниво от месец юни на 2011 г. и ако прогнозата се потвърди еврото ще намери допълнителна подкрепа.

Доларът остава на двугодишно дъно спрямо еврото. Двойката EUR/USD се търгува около 1,3800, след като малко по-рано формира връх при 1,3428.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Дългосрочният тренд при двойката остава възходящ и както прогнозирахме, еврото продължава да задържа интереса на пазарните участници. Опитите на щатския долар за корекция се засилват с доближаването на кривата, начертана по върховете от месец март насам.

Подкрепите, които ще работят в полза на еврото, са разположени в стойностите около 1,3710 и 1,.3600.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още