IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът в шок след разочароващите данни за заетостта в САЩ

Щатските пари губят срещу всичките си основни конкуренти и вече са най-слабата валута за последните три месеца

11:33 | 23.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът в шок след разочароващите данни за заетостта в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар претърпя нови тежки загуби в основните си кръстосани курсове, а спрямо еврото се потопи до рекордно две годишно дъно, след като вчерашните данните за заетостта в САЩ се оказаха изненадващо по-слаби от предварителните очаквания.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо кошница от 6 основни валути, се върна на най-ниските си нива за последните 8 месеца след доклада на Министерството на труда. По изключение данните за заетостта и общата безработица бяха публикувани по-късно от обикновено заради спирането на работата на американската държавна администрация в началото на октомври.

Вместо предварително очакваните 180 000 нови работни места, докладът показа, че най-силната световна икономика е добавила едва 148 000 работни места през септември, оставяйки впечатлението, че възстановяването се забавя.

По всяка вероятност по-лошите данни от трудовия сектор ще означават, че Федералният резерв няма да намери скоро аргументи за прекратяване на програмата си за стимулиране на местната икономика чрез покупки на активи срещу новонапечатани пари. печатницата на Фед няма да спира поне до месец март 2014 г., според средните прогнози на анализатори.

Повишеното предлагане на щатски долари в дългосрочен план ще оказва дестабилизиращ ефект върху американската валута и именно тази нагласа се отразява в момента от пазара. Доларът губи срещу всичките си основни конкуренти и вече е най-слабата валута за последните три месеца. За този период японска йена е изгубила 1,3%, а доларът е поевтинял с 2,8%.

В същото време еврото задържа интереса на пазарните участници с ръст от 1,2% в основните си кръстосани курсове. Единната валута взе нова сериозна преднина спрямо долара през последните часове, достигайки близо двегодишен връх при 1,3792. Двойката EUR/USD се търгува днес в нивата под този максимум, като за момента доларът не може да събере дори минимална подкрепа за корекция на вчерашните тежки загуби.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Дългосрочният тренд при двойката остава възходящ и както прогнозирахме, еврото продължава да задържа интереса на пазарните участници. Опитите на щатския долар за корекция се засилват с доближаването на кривата, начертана по върховете от месец март насам.

Подкрепите, които ще работят в полза на еврото, са разположени в стойностите около 1,3710 и 1,3600.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:45 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още