IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът опитва корекция преди номинацията на нов председател на Фед

Намаляването на стимулите вероятно ще се забави още повече заради спирането на държавната администрация

12:15 | 09.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът опитва корекция преди номинацията на нов председател на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар опитва да коригира последните си тежки спадове спрямо основните си конкурентни валути в сряда преди днешната номинация на нов председател на Федералния резерв. Доларът поскъпва спрямо еврото, британската лира и японската йена и оставя впечатление, че вече е приключил със свободното си падане, което започна след частичното спиране на работата на държавната администрация в САЩ.

Малко по-късно днес в Белия дом президентът Барак Обама ще номинира кандидата си за председател на Фед. Тъй като 4-годишният мандат на Бен Бернанке изтича на 31 януари догодина.

Според прогнозите Обама ще предпочете кандидатурата на досегашния вицепредседател на централната банка – 67-годишната Джанет Йелен.

Според анализатори политиката на Йелен няма да се различава драстично от тази на Бен Бернанке. Това означава, че Федералният резерв ще продължи да поддържа рекордно ниска лихва и през следващите години. Но най-важният въпрос в по-краткосрочен план ще бъде размерът на програмата за стимулиране на местната икономика, чрез която Фед изкупува всеки месец активи на стойност 85 млрд. долара.

На последното си заседание от 18 септември членовете на централната банка изненадващо запазиха размера на антикризисната програма, въпреки че мнозина очакваха редуциране на стимулите.Решението бе аргументирано с все още незадоволителното ниво на възстановяване и недостатъчната активност на пазара на труда.

Намаляването на стимулите вероятно ще се забави още повече заради спирането на държавната администрация, тъй като в момента не се събират данни за заетостта и безработицата в страната. Данните в следващия доклад на Министерството на труда на САЩ е много вероятно да бъдат изкривени, което ще затрудни Фед да вземе решение за промяна в монетарната си политика.

Днес двойката EUR/USD се върна в стойностите над 1,3500, но вече се отдалече от 9-месечния връх при 1,3644, който формира в четвъртък. Британската лира също губи позиции спрямо долара. Кабелът вече проби под психологическото 1,6000.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Доларът опитва да противодейства по някакъв начин на възходящия импулс на еврото, но не може да събере подкрепа за формиране на по-дълбока корекция. През последните седмици еврото проби няколко солидни съпротиви, които вече работят в подкрепа на възходящия тренд. Целта пред двойката е текущия връх при 1,3644, следван от най-високите стойности за 2013 г. при 1,3725.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:57 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още