IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатите около бюджета в САЩ дадоха рамо на валутите убежища

Федералното правителство е заплашено да спре работа, ако законодателите не постигнат договорка до 30 септември

11:00 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дебатите около бюджета в САЩ дадоха рамо на валутите убежища

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар и японската йена остават стабилни в основните и кръстосани курсове днес, а акциите на компаниите в САЩ и Азия поевтиняват, след като неспокойствието на пазарните участници около бюджетните спорове в САЩ прехвърли интереса към активите с по-нисък рисков профил и валутите убежища.

Федералното правителство в САЩ е заплашено да спре работа, ако законодателите не постигнат скорошна договорка за начина на финансиране на държавната администрация. Американският Сенат ще проведе днес предварително гласуване по предложението на долната камара на Конгреса за покриване на бюджета чрез орязване на средствата в програмата за здравеопазване на президента Барак Обама.

Крайният срок за намиране на решение е 30 септември, тъй като новата фискална година започва на 1 октомври. Ако до тази дата законодателите не намерят средства, служителите от държавната администрация, с изключение на службите от първостепенна важност, ще излязат в принудителен отпуск.

Икономическият календар от днес ще предложи данните за продажбите на нови жилища в САЩ, които според предварителните очаквания ще се покачат с 6.6% до 420 000 през август, след като през юли потънаха с най-бързия темп за последните три години. Дори и с евентуалния ръст от днес, продажбите на жилища ще останат под средното (448 000) за първите три месеца на годината.

В паралелен доклад поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ ще се увеличат с 1% през август след юлския спад от 0,8%, сочат консенсусните прогнози.

Двойката EUR/USD се понижи под психологическото 1,3500 и днес продължава да се търгува в тези стойности. Еврото се отдалечи на близо 1% от 7-месечния връх при 1,3567, който формира на 19 септември. В същото време единната валута поевтиня с минималния 0,1% спрямо йената до 132,92.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3538; Връх – 1,3552; Дъно – 1,3478; Затваряне – 1,3496

Еврото държи изцяло инициативата, след като намери подкрепата на психологическото 1,3100 и на техническият модел „Проникваща линия” (Piercing Line), който се наблюдава в крайни фази на низходящи трендове.

Възходящият тренд остава валиден с цел нивата при върха от 1,3567.

GBP/USD

Отваряне – 1,6024; Връх – 1,6072; Дъно – 1,5992; Затваряне – 1,6039

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още