IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът достигна 3-седмично дъно преди срещата на Фед

Спадът бе подкрепен и отлагането на военната намеса на САЩ в Сирия

11:15 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът достигна 3-седмично дъно преди срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар се търгува във вторник близо до най-ниското си ниво спрямо еврото от три седмици насам. Пазарните участници очакват срещата на Федералния резерв на САЩ, която ще започне малко по-късно днес и ще даде отговор на въпросите, свързани с монетарните стимули и текущото състояние на най-силната световна икономика.

Към днешна дата Федералният резерв прилага програма за изкупуване на облигации за 85 млрд. долара месечно в опит да подкрепи местната икономика и да съживи заетостта. Печатането на пари има по-скоро негативен ефект за щатския долар, който губи позиции заради увеличеното парично предлагане.

На двудневната среща на Фед ще бъде гласувано, дали безпрецедентните стимули ще бъдат ограничени или все още е твърде рано за подобна стъпка. Американската икономика показа признаци на подобрение през последните месеци. Тенденцията за намаляване на нивото на безработицата също е добра, макар и с някои условности след последните колебливи данни за новооткритите работни места през август.

Предварителните прогнози за изхода от срещата са твърде разнопосочни. Ако все пак Федералният резерв реши да намали стимулите, очакванията са, че това няма да е с повече от 10 млрд. долара.

Разбира се, всяко редуциране на печатането на пари ще работи в полза на щатския долар, който бе подложен на масови разпродажби от началото на седмицата. Освен заради неизвестността около бъдещата политика на Федералния резерв, щатската валута загуби позиции и след отлагането на военната намеса в Сирия.

Тази сутрин двойката EUR/USD се търгува около 1,3350. Вчера най-търгуваният крос на долара формира триседмичен връх при 1,3385.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3304; Връх – 1,3385; Дъно – 1,3275; Затваряне – 1,3335

Двойката обърна посоката и еврото отново взе инициативата, след като намери подкрепата на психологическото 1,3100 и на техническият модел „Проникваща линия” (Piercing line), който се наблюдава в крайни фази на низходящи трендове.

В посока нагоре най-близките съпротиви са разположени в зоната около 1.3385, която еврото не успя да пробие в началото на седмицата.

GBP/USD

Отваряне – 1,5865; Връх – 1,5962; Дъно – 1,5901; Затваряне – 1,5858

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още