IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът потъна до месечно дъно преди дългоочакваната среща на Фед

Положителни новини за сирийската криза подхраниха апетита на инвеститорите, насочвайки ги към по-рисковите валути

11:55 | 16.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът потъна до месечно дъно преди дългоочакваната среща на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Рано в понеделник сутринта американският долар достигна най-ниската си стойност за последните близо четири седмици спрямо кошница от валути. „Зелените пари“ продължават да разширяват загубите спрямо основните си конкуренти на фона на спекулациите, че Федералният резерв на САЩ няма да предприеме намаление в обема на монетарните стимули за икономиката. Същевременно положителни новини за сирийската криза подхраниха апетита на инвеститорите, насочвайки ги към по-рисковите валути.

Сценарият за запазване на темпа на изкупуване на ценни книжа в размер на 85 млрд. долара месечно изглежда все по-вероятен, след като през уикенда бившият финансов министър на САЩ, Лари Съмърс, оттегли кандидатурата си за председател на Федералния резерв.

Неочакваното решение, което бе прието и от Барак Обама, изненада пазарните участници и рано тази сутрин доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, достигна до 81,09 пункта, най-ниската стойност от края на месец август насам.

Лари Съмърс бе спряган за най-вероятния наследник на Бен Бернанке, който ще предаде поста на председател на Федералния резерв през януари 2014 г. Съмърс е бивш финансов министър от кабинета на Бил Клинтън и е смятан за поддръжник на относително по-рестриктивна парична политика по отношение на стимулите за икономиката. Именно поради тази причина, неговото оттегляне бе прието от пазарните участници като сигнал, че Федералният резерв ще запази темпа на месечните покупки непроменен.

Заседанието на Федералния резерв, на което ще стане ясно дали темпът на покупки ще бъде запазен или коригиран, е насрочено за 17-18 септември. Очакванията на икономисти са, че Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) ще намали с 10 млрд. долара до 75 млрд. долара месечния обем на покупки. Отказът на Съмърс обаче постави много въпросителни около предстоящото решение на Фед.

Сега с най-голям шанс за заемането на поста на Бернанке остава Джанет Йелън. Тя от своя страна е известна с по-агресивните си възгледи и поддръжник на запазване на монетарните стимули за по-дългосрочен период. Така немалка част от пазарните участници са склонни да заложат за запазване на програмата за изкупуване на активи, което поставя долара под натиск.

По-рисковите валути получиха сериозна подкрепа и от споразумението за Сирия, в което САЩ и Русия договориха план за ликвидиране на арсенала от химическо оръжие на арабската страна. Целта е до средата на 2014 г. сирийското химическо оръжие да бъде унищожено напълно или изнесено от страната.

Така дипломатичният изход на ескалиралия конфликт изглежда все по-вероятен, подхранвайки оптимизма на инвеститорите. Австралийският долар достигна тримесечен връх, а новозеландският – най-високата си стойност от месец май.

Потушаването на напрежението в Близкия изток подкрепи и единната валута. Еврото поскъпна до триседмичен връх спрямо щатския долар, като тази сутрин двойката EUR/USD се котираше около 1.3375.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3298; Връх – 1,3320; Дъно – 1,3252; Затваряне – 1,3295

Еврото изглежда се намира в по-изгодна позиция спрямо щатския долар и продължаването на възходящото движение е по-вероятният сценарий за двойката. Следващата сериозна съпротива пред EUR/USD се намира около психологическото ниво от 1,3400.

Именно тази ключова стойност многократно спираше импулса на единната валута и нейното преодоляване ще послужи за потвърждаването на бичия тренд.

AUD/USD

Отваряне – 0,9270; Връх – 0,9272; Дъно – 0,9220; Затваряне – 0,9240

Австралийският долар проби 89-периодната пълзяща средна, което даде силен импулс на стоковата валута. Двойката в момента се намира на тримесечен връх, в подножието на хоризонталната съпротива, разположена около 0,9345.

Пробив на това ниво ще потвърди импулса на „австралиеца“, като следващото препятствие във възходящото му движение ще бъде 100-периодната пълзяща средна, проектирана около 0,9375.

USD/JPY

Отваряне – 99,52; Връх – 99,97; Дъно – 99,18; Затваряне – 99,35

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:46 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още