IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът поскъпва преди данните за продажбите на дребно и решението на Фед

Aмериканските пари успяха да лимитират загубите срещу еврото и паунда през последните часове

10:20 | 13.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът поскъпва преди данните за продажбите на дребно и решението на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар се е отправил към втора поредна печеливша седмица спрямо японската йена преди изнасянето на правителственият доклад за продажбите на дребно в САЩ. В същото време щатската валута ограничи спадовете спрямо еврото и британската лира заради очакванията, че Федералният резерв ще гласува намаляване на финансовите стимули, които бяха в основата на обезценяването на долара през последните месеци.

Валутните пазари остават изключително чувствителни на макроикономическите новини от САЩ. Не само долара, но и останалите валути реагират по-остро на последните спекулации около политиката на Федералния резерв например. Вероятно тенденцията ще се запази и данните отвъд Океана ще продължат да са фактор за стабилността на долара през следващите сесии.

Фед вероятно ще намали размера на финансовите стимули до 75 млрд. долара месечно, сочат предварителните прогнози на икономисти. В момента централната банка на САЩ изкупува облигации на обща стойност 85 млрд. долара всеки месец в опит да се справи с колебливия растеж и незадоволителната активност на пазара на труда.

Заседанието на Федералния резерв, което е насрочено за 17-18 септември другата седмица, ще даде отговор на въпроса, дали моментът за намаляване на стимулите вече е настъпил и дали текущата възходяща инерция на американската икономика е задоволителна за Фед.

Малко по-късно днес ще бъдат публикувани данните за продажбите на дребно в САЩ, които се очакват с повишен оптимизъм. Според предварителните прогнози покупките на крайните потребители са се покачили с 0,5% през август след ръста от 0,2% през месец юли.

През последните часове доларът успя да лимитира загубите срещу еврото и британската лира и изглежда, че благодарение на предстоящите новини ще намери импулс за по-дълбока корекция, но по-общата картина показва, че предимството продължава да бъде по-скоро на страната на европейските валути най-вече заради очакванията, че подобрената икономическа среда на Стария континент ще увеличи паричните потоци в региона.

В края на миналия месец стана ясно, че еврозоната е излязла официално от най-продължителната рецесия в историята, а данните от Великобритания от тази седмица показаха изненадващо подобрение на безработицата в страната, което бе интерпретирано от пазарните участници като сигнал за предсрочно оздравяване на водещите европейски икономики.

Двойката EUR/USD се търгува днес в стойностите около 1,3277 или малко по-ниско от върха за тази седмица при 1,3324. Двойката GBP/USD формира по-рано връх при 1,5838, но днес вече е под 1,5800. Доларът разширява предимството си и спрямо японската йена. Тази сутрин двойката USD/JPY докосна психологическото 100,00, но за момента остава под него.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3308; Връх – 1,3324; Дъно – 1,3254; Затваряне – 1,3296

Двойката обърна посоката и еврото отново взе инициативата, след като намери подкрепата на психологическото 1,3100 и на техническият модел „Проникваща линия” (Piercing line), който се наблюдава в крайни фази на низходящи трендове.

В посока нагоре най-близките съпротиви са разположени в зоната около 1,3324, която еврото не успя да пробие в два поредни дни.

GBP/USD

Отваряне – 1,5817; Връх – 1,5838; Дъно – 1,5774; Затваряне – 1,5801

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още