IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската йена потъна до 7-седмично дъно

Търсенето на йената бе подкопано заради увеличаващия се лихвен диференциал между доходността на американските и японските ДЦК

11:35 | 11.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската йена потъна до 7-седмично дъно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена се понижи до най-ниското си ниво за последните 7 седмици, след като президентът на САЩ Барак Обама призова за отлагане на гласуването на евентуалния военен удар срещу Сирия. Валутите с нискорисков профил станаха за пореден ден обект на засилена разпродажба, но най-тежки бяха загубите за йената.

През последната седмица японската валута изтри 1,6% от стойността си, което е най-слабото представяне измежду 10-те валути на развитите страни. Веднага след това се нарежда доларът, който за същия период поевтиня с 1,2% в основните си кросове. Сред печелившите валути се нареждат еврото и особено британската лира, която се върна на нивата от месец юни заради очакванията, че днешните данни от трудовия сектор във Великобритания ще покажат спад на молбите за помощи при безработица за 10-ти пореден месец.

Барак Обама коментира преди часове, че застава зад мирното разрешаване на сирийския конфликт и че вижда окуражаващи сигнали за дипломатичен изход от конфронтацията със сирийския президент Башар Асад и употребата на химически оръжия. В тази връзка Обама е предложил на Конгреса на САЩ да отложи за сега гласуването на военен удар срещу Дамаск.

Търсенето на йената бе подкопано допълнително заради увеличаващия се лихвен диференциал между доходността на американските и японските 10-годишни държавни облигации, който достигна 222 базисни точки – най-голямата разлика от месец април 2011 г. Причината е агресивната политика на Японската централна банка за удвояване на паричното предлагане в страната до края на 2014 г. чрез покупки на държавни облигации.

Централната банка на Япония не е отхвърлила опцията за прилагане на още по-агресивни монетарни стимули. Въпросът остава отворен, а като цяло това ще освободи място за допълнителни понижения при японската йена спрямо долара, еврото и британската лира.

Новите молби за помощи при безработица във Великобритания вероятно ще се окажат с 21 000 по-малко през месец август спрямо юли. В същото време общото равнище на безработица ще се запази на текущото ниво от 7.8%, сочат предварителните прогнози.

Британската лира разширява преднината си спрямо щатския долар. Двойката GBP/USD се търгува днес в нивата около 1,5725, което е малко под вчерашния връх при 1,5744 – най-високата цена за лирата от 17 юни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3253; Връх – 1,3274; Дъно – 1,3228; Затваряне – 1,3266

Двойката обърна посоката и еврото отново взе инициативата, след като намери подкрепата на психологическото 1,3100 и на техническият модел „Проникваща линия” (Piercing Line), който се наблюдава в крайни фази на низходящи трендове.

В посока нагоре най-близките съпротиви са разположени при 1,3280 и 1,3300.

GBP/USD

Отваряне – 1,5696; Връх – 1,5744; Дъно – 1,5684; Затваряне – 1,5729

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още