IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът разширява загубите след спада на напрежението около Сирия

Добрата тенденция на трудовия пазар зад Океана, която се наблюдаваше през първата половина на годината, изглежда изчерпана

10:35 | 10.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът разширява загубите след спада на напрежението около Сирия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар продължава да губи позиции в основните си кросове и по време на сесията във вторник заради вероятността Сирия да се откаже от химическите оръжия, за да отложи евентуален военен удар от страна на САЩ. Утихването на напрежението изтегли инвеститорския интерес от валутите убежища, сред които попада щатската валута.

Вчера стана ясно, че по предложение на Русия Дамаск може да се откаже от химическите си оръжия, като ги предложи за международен контрол. Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че ако налагането на контрол върху химическото въоръжение на Сирия е необходимо условие за избягване на военен конфликт, работата по този въпрос може да започне още сега.

От администрацията на американския президент Барак Обама отговориха, че ще разгледат изключително внимателно направеното предложение , но добавиха, че досегашната политика на сирийския президент Башар Асад не дава надежди за доверие в тази посока.

Щатският долар бе подложен на нови разпродажби, след като в края на миналата седмица разочароващите данни за заетостта в САЩ сринаха доверието в американските пари. Доларът е сред най-губещите валути през последните дни с общ пасив от 1,2%. Единствено японската йена, която също има профил на валута убежище, е с по-лош резултат.

Данните от петък вероятно ще се окажат ключови за средносрочния тренд на валутните пазари, тъй като до някъде отговориха на основния въпрос, дали Федералният резерв вече има аргументи за намаляване на безпрецедентните финансови стимули. Лошите данни за заетостта намалиха шансовете това да се случи още на следващото заседание на Фед, което ще се проведе в средата на другата седмица.

През месец август американската икономика добави едва 169 000 нови работни места в секторите извън селското стопанство при очаквани 180 000. В същото време юлските стойности на заетостта бяха ревизирани до разочароващите 104 000 работни места.

Добрата тенденция на трудовия пазар зад Океана, която се наблюдаваше през първата половина на годината, изглежда изчерпана, а това ще означава по-слаб интерес към щатския долар най-малко до заседанието на Федералния резерв.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3118; Връх – 1,3189; Дъно – 1,3103; Затваряне – 1,3177

Техническата фигура „Tъмен облак" (Dark cloud), която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения, се оказа основен фактор за обръщане на посоката и поскъпване на долара.

Щатската валута може да формира по-дълбока корекция при пробив под дъното от миналата седмица при 1.3100, което за момента работи повече в подкрепа на еврото.

GBP/USD

Отваряне – 1,5588; Връх – 1,5679; Дъно – 1,5563; Затваряне – 1,5628

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още