IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът изкачи 6-седмичен връх срещу еврото

Пазарните участници ca в очакване на публикуването на „Бежовата книга“ на Фед днес

12:37 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът изкачи 6-седмичен връх срещу еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В сряда американският долар се търгува близо до 6-седмичен връх, който формира по-рано спрямо еврото след сигналите за подобряване на макроикономическата обстановка отвъд Океана. Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, се доближи до най-високите си стойности от месец юли насам, след като спекулациите около монетарната политика на Федералния резерв отново набраха скорост.

Пазарните участници очакват публикуването на „Бежовата книга“ на Фед днес, която ще покаже тенденциите в икономиката и бизнеса според членовете на централната банка на САЩ. Друга важна фундаментална новина, която ще бъде барометър за моментния възходящ импулс на щатския долар, е свързана с активността в трудовия сектор. В петък ще бъдат изнесени данните за заетостта през август, която според предварителните прогнози е нараснала с до 160 000 нови работни места.

Днес еврото се разменя за 1,3170 долара. Единната валута опитва да ограничи загубите от последните дни, но все още остава твърде близо до вчерашното си дъно при 1,3139. В същото време това е най-високата стойност за американската валута от 22 юли насам.

След две седмици членовете на Федералния резерв на САЩ ще дебатират за състоянието на американската икономика и дали вече има достатъчно силни аргументи за промяна в монетарната политика и намаляване на финансовите стимули, чрез които всеки месец се изкупуват активи на обща стойност 85 млрд. долара. Стимулите ще бъдат редуцирани още на следващото заседание на Фед, насрочено за 17-18 септември, сочат предварителните проучвания сред икономисти.

От Федералният резерв не веднъж са намеквали, че политиката е обвързана пряко със състоянието на пазара на труда. Затова петъчните данни за заетостта и общата безработица ще бъдат следени толкова отблизо от пазарните участници и ще повлияят пряко върху дългосрочната посока на долара.

Подобен ход наскоро предприе и Английската централна банка, която каза, че няма да увеличава основния си лихвен процент преди безработицата на Острова да се понижи под целевите 7%. Английската централна банка ще разгледа политиката си на редовно заседание утре. Британската лира обаче показва сериозна стабилност в основните си кръстосани курсове, като спрямо еврото се върна на най-високите си стойности от 21 май насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3191; Връх – 1,3196; Дъно – 1,3137; Затваряне – 1,3170

Техническата фигура „Tъмен облак" (Dark cloud), която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения, се оказа основен фактор за обръщане на посоката и поскъпване на долара.

Щатската валута е в добра позиция за формиране на по-дълбока корекция при пробив под дъното от миналата седмица при 1,3171.

GBP/USD

Отваряне – 1,5542; Връх – 1,5603; Дъно – 1,5520; Затваряне – 1,5561

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още