IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът достигна 4-седмичен връх в очакване на потребителските разходи в САЩ

Разпродажбите на долари от страна на японските износители в края на месеца са спомогнали за ограничаване на ръста на щатската валута

12:35 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът достигна 4-седмичен връх в очакване на потребителските разходи в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

За момента щатският долар успява да се задържа около най-високото си ниво от четири седмици насам спрямо кошницата от шест основни валути. Силна подкрепа на американската валута оказаха ревизираните нагоре данни за ръст на Щатската икономика през второто тримесечие на годината. Йената също записа увеличение, подкрепена от традиционните парични потоци на японските износители в края на всеки месец. Пазарните участници отново се насочиха към по-рискови активи, след като на този етап военни действия срещу Сирия изглеждат малко вероятни.

Единната валута се търгуваше около 1,3243 долара, продължавайки 0,7% понижение от сряда, след като вчера бяха публикувани данните на американското Бюро за икономически анализи за БВП на страната. Резултатите показват ръст от 2,5% на годишна база. Преобладаващите очаквания на анализатори бяха за по-умерен ръст от 2,3%. Растежът на икономиката през първите три месеца на годината бе 1,1%.

„Зелените пари“ загубиха 0,1% срещу йената, търгувайки се около нивата от 98,26 йени. Дневният връх за двойката бе на ниво от 98,48. Според трейдъри разпродажбите на долари от страна на японските износители в края на месеца са спомогнали за ограничаване на ръста на щатската валута. От месеци азиатската валута се намира в обратна корелация спрямо представянето на акциите търгувани на Токийската фондова борса, като вчера отново получи някаква подкрепа от спада на Nikkei.

Вчера парламентът на Великобритания отхвърли търсенето на одобрение за атака срещу Сирия от страна на премиера Дейвид Камерън. Министър-председателят търсеше подкрепа за общи действия със САЩ срещу сирийското правителство. „Против“ бяха 285 народни представители, а 272 бяха „За“. Според Камерън решението на парламента отразява и преобладаващите настроение сред великобританците. Въпреки че правителството не се нуждае от одобрението на парламента за започване на военни действия, сега ще бъде политически трудно да се предприемат такива. През следващата седмица ще има още едно парламентарно гласуване за това, дали Великобритания трябва да бъде въвлечена директно в подобни действия.

Сравнително спокойната ситуация около Сирия позволи на турската лира да се отправи към най-голямата си дневна печалба от три седмици насам. Вчерашният ръст бе 0,3% до 2,0294. От началото на месеца лирата е загубила 4,7% от стойността си.

На фона на добрите макроикономически данни от САЩ изглежда все по-вероятно Фед да намали обема на месечните си покупки. Сред икономисти преобладава мнението, че това може да се случи още на тяхната следваща среща на 17 и 18 септември.

Инвеститорите ще насочат вниманието си към данните за равнището на безработица в еврозоната, който трябва да бъдат публикувани днес на обяд. Също днес трябва да бъдат публикувани и данните за потребителските разходи в САЩ. Очакванията са те да отчетат ръст за трети пореден месец, който би оказал подкрепа на щатския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3338; Връх – 1,3342; Дъно – 1,3218; Затваряне – 1,3236

Вчера доларът успя за кратко да пробие хоризонталната подкрепа, разположена около 1,3240. Най-вероятно ще станем свидетели на нов тест на нивото. Ако той бъде успешен, можем да очакваме тест на следващите подкрепи около 1,3200 и 1,3180.

В противен случай, можем да станем свидетели на по-продължителен ръст и тест на съпротивите около 1,3260 и 1,3300.

GBP/USD

Отваряне – 1,5525; Връх – 1,5548; Дъно – 1,5481; Затваряне – 1,5504

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още