IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Интересът към долара расте заедно с очакванията за по-малко стимули в САЩ

Фокусът на инвеститорите се измества към предстоящите данни за равнището на безработицата в САЩ за месец август

11:20 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Интересът към долара расте заедно с очакванията за по-малко стимули в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар поскъпна спрямо еврото и йената в четвъртък благодарение на доклада от последното заседание на Федералния резерв, който подкрепи спекулациите, че централната банка на САЩ подготвя намаляване на финансовите стимули. Най-вероятно това ще случи още в следващите седмици.

Докладът от срещата, която се проведе в края на юли, показа, че членовете на Фед са имали различно мнение за това, кога трябва да започне изтеглянето на монетарните стимули от пазара. Като цяло обаче, убеждението, че печатането на пари ще бъде ограничено още следващия месец, остава най-вероятният сценарий за момента.

Американският долар стана обект на масиран интерес през последните часове, подкрепен от очакванията, че по-малкото стимули ще намалят обращението на пари в американската икономика.

След публикуването на доклада от срещата на Федералния резерв щатската валута взе аванс от 0.2% спрямо йената и се върна в стойностите над 98,00, а срещу еврото се отдалечи вече на 0.8% от последното си половингодишно дъно при 1,3451, до което потъна във вторник.

След вчерашните новини фокусът се измества към предстоящите данни за равнището на безработицата в САЩ за месец август. Данните ще бъдат публикувани в първия петък на септември и ще бъдат барометър за това, дали подобрението в трудовия сектор е вече достатъчно, за да оправдае изтеглянето на стимули от пазара.

Преди това обаче краткосрочната сила на щатския долар ще зависи от други фундаментални новини. Днес ще бъдат публикувани данните от миналата седмица за новоподадените молби за помощи при безработица, а утре ще бъдат изнесени стойностите за продажбите на нови жилища в САЩ за месец юли.

През последните седмици се забелязва засилена корелация между цената на щатския долар и пазара на американски държавен дълг. Доходността по 10-годишните държавни облигации достигна връх от 2,9% по-рано тази седмица, което е най-високото ниво за последните 2 години.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3416; Връх – 1,3425; Дъно – 1,3334; Затваряне – 1,3341

Техническата фигура „Tъмен облак" (Dark Cloud), която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения, вероятно ще се окаже основен фактор за поскъпване на американския долар в следващите сесии.

Щатската валута е в добра позиция за формиране на по-дълбока корекция, още повече, че евровият импулс изглежда вече изчерпан, след като единната валута не съумя да се задържи дълго над психологическото 1,3400.

GBP/USD

Отваряне – 1,5667; Връх – 1,5716; Дъно – 1,5616; Затваряне – 1,5616

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още