IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът ще търси подкрепа от днешния доклад на Фед

Разпределението на силите между еврото и зелените пари в краткосрочен план ще зависи в голяма степен от решението на централната банка

10:45 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът ще търси подкрепа от днешния доклад на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

По време на днешната търговска сесия американският долар се търгува близо до вчерашното си половингодишно дъно спрямо еврото в очакване на доклада от последната среща на Федералния резерв на САЩ, който трябва да хвърли повече светлина около бъдещата монетарна политика на централната банка.

Спекулациите, че Фед ще започне да изтегля финансови стимули от пазара по-рано от септември, като цяло е положителна новина за американския долар. Пазарните участници обаче предпочитат да изчакат, тъй като намаляването на стимулите ще ограничи търсенето на акции и едновременно с това ще засили привлекателността на валутите убежища като йената и швейцарския франк например.

Според предварителните прогнози докладът трябва да покаже, че членовете на Федералния резерв отчитат последното подобрение на американския трудов пазар и намаляването на негативния риск и най-лошия сценарий за щатската икономика, като достатъчен сигнал за редуциране на стимулите и ограничаване на печатането на пари. Докладът ще бъде публикуван малко по-късно днес.

Двойката EUR/USD се търгува тази сутрин в нивата над 1,3400. Вчера единната европейска валута успя да пробие тази психологическа граница благодарение на подобрението в строителния сектор и цялостното усещане за стабилизиране в еврозоната най-вече след данните за БВП от миналата седмица и официалния край на рецесията в региона. След пробива на 1,3400 еврото формира половингодишен връх при 1,3451.

Разпределението на силите между еврото и долара в краткосрочен план ще зависи в голяма степен от доклада на Фед, но и от данните за активността в производствения сектор и сектора на услугите на еврозоната и Германия. Стойностите ще бъдат публикувани утре, а предварителните очаквания са за ръст и запазване на положителната тенденция и през месец август.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3335; Връх – 1,3451; Дъно – 1,3322; Затваряне – 1,3418

След вчерашният пробив над психологическото 1,3400 еврото не намери достатъчно подкрепа да разшири допълнително преднината си. Доларът опитва да вземе реванш за текущите загуби и това отново премести цента на най-търгуваната валутна двойка под 1,3400 и под юнските върхове.

В този контекст и най-вече заради изглежда изчерпания импулс при единната валута доларът е в добра позиция за по-дълбока корекция.

GBP/USD

Отваряне – 1,5646; Връх – 1,5693; Дъно – 1,5627; Затваряне – 1,5661

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още