IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът поскъпва, но не може да намери подкрепа за по-силен ръст

Доходността по държавните ценни книжа расте на фона на очакванията, че Фед ще изтегли до края на септември част от финансовите стимули

10:55 | 19.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът поскъпва, но не може да намери подкрепа за по-силен ръст

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар стартира седмицата с минимални ръстове в основните си кръстосани курсове заради краткосрочният фокус, който попадна на доклада от последната среща на Федералния резерв на САЩ, който трябва да бъде публикуван малко по-късно през седмицата. За момента възходящата инерция на щатската валута остава недостатъчна за по-сериозен ръст, тъй като пазарните участници предпочитат да останат предпазливи и да изчакат по-сериозни аргументи за влизане в позиции.

Все пак перспективата пред долара остава добра, ако се търси корелация с останалите пазари. Доходността по 10-годишните американски държавни облигации изкачи нов двугодишен връх тази сутрин при 2,871%, разширявайки допълнително преднината от миналата седмица.

Доходността по държавните ценни книжа расте на фона на очакванията, че Федералният резерв ще изтегли до края на септември част от финансовите стимули, чрез които изкупува облигации на стойност 85 млрд. долара всеки месец. Тези прогнози намериха почва за развитие след макроикономическите данни от САЩ, които в края на миналата седмица показаха свиване на новоподадените молби за помощи при безработица до най-ниското ниво от 6 години насам.

Спекулациите около намаляването на стимулите могат да се интерпретират като добър аргумент в полза на щатския долар, тъй като по-малкото стимули ще означават ограничаване на печатането на пари и респективно по-малко долари в обръщение.

Все пак аргументите срещу долара също са на лице и те идват най-вече от последните данни за подобрението на икономиките в Еврозоната и Великобритания през второто тримесечие, които помогнаха на еврото и британската лира да намеря стабилна подкрепа в края на миналата седмица.

Може би развръзка ще има в сряда, когато Федералният ще внесе повече яснота около бъдещата си монетарна политика. Тогава ще бъде публикуван докладът от последната среща на централната банка, която се проведе на 30-ти–31-ви юли.

Тази сутрин двойката EUR/USD се търгува около 1,3330 след минимален ръст на щатския долар. Единната европейска валута все още не е далеч от последния си 7-седмичен връх при 1,3401, който формира на 8 август.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3346; Връх – 1,3379; Дъно – 1,3310; Затваряне – 1,3328

Техническата фигура „Tъмен облак" (Dark Cloud), която се оформи в началото на миналата седмица, дава текущо предимство на щатския долар. Психологическото 1,3400 се оказа сериозна бариера за еврото и успя да спре възходящия му импулс.

В следващите сесии тази зона също ще остане ключова и ако единната валута не успее да намери достатъчно подкрепа за пробив, предимството ще се измести на страната на щатския долар.

GBP/USD

Отваряне – 1,5637; Връх – 1,5657; Дъно – 1,5606; Затваряне – 1,5623

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още