IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силно волатилна сесия изпрати еврото на положителна територия спрямо долара

Натиск върху „зелените пари“ оказва бягството от американски дълг от страна на пазарните участници

11:35 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силно волатилна сесия изпрати еврото на положителна територия спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Волатилността на валутния пазар беше особено висока в края на изминалата сесия, като на няколко пъти през деня основните кросове и най-вече EUR/USD, променяха посоката си на движение. Основният фактор за вчерашните движения бяха противоречивите икономически новини за американската икономика. В крайна сметка щатският долар не успя да задържи първоначалните си печалби и затвори на отрицателна територия спрямо основните си конкурентни валути.

Първоначално американската валута получи силна подкрепа от поредната доза положителни икономически новини от САЩ, предполагащи по-ранното прекратяване на програмата за изкупуване на активи. Новоподадените молби за безработица в САЩ през предходната седмица отчетоха спад. Вместо прогнозираният ръст до 335 000 молби се оказа, че за периода има подадени 320 000, което за пореден път потвърди устойчивостта на възстановяването на американския трудов пазар.

Малко по-късно през деня обаче бяха изнесени и докладите за индустриалното производство и стойностите на индексите на Фед за региона на Ню Йорк и Филаделфия. Данните разочароваха силно пазарните участници, което обърна напълно първоначалната посока на движение в полза на щатския долар. Редицата по-слаби макроикономически новини в края на вчерашната сесия отнеха интереса на инвеститорите от американската валута и това бе причината за слабото му представяне в повечето от основните му валутни кросове вчера.

Двойката EUR/USD се върна отново над психологическата бариера от 1,3300, като първоначално се бе понижила до 1,3205. Пробивът на тази ключова съпротива даде допълнителен импулс на еврото, което в ранните часове на днешната сесия се разменяше за малко под 1,3055 долара.

Натиск върху „зелените пари“ оказва и бягството от американски дълг от страна на пазарните участници. Движението на американската валута до момента вървеше успоредно с доходността по щатските ДЦК, която от средата на месец юни се покачва силно и достигна двугодишен пик.

За същия период обаче доларът губи позиции на валутните пазари. Анализ на Treasury International Capital показва, че чуждестранните инвеститори са разпродали дългосрочен дълг за пети пореден месец. По този начин, отливът от американски облигации е достигнал рекордно високо ниво, което според анализатори повдига въпроси относно устойчивостта на възходящия тренд на долара в средносрочен и дългосрочен аспект.

И през днешната сесия фокусът на пазарните участници ще бъде насочен към макроикономическите показатели от САЩ, сред които се открояват данните за строителството и потребителското доверие на Мичиганския Университет.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3254; Връх – 1,3362; Дъно – 1,3204; Затваряне – 1,3349

Пропадането на двойката до 1,3204 през вчерашния ден задейства редица поръчки за покупки, разположени именно около ключовата подкрепа.

По този начин еврото премина психологическото ниво при 1,33 и срещна съпротива именно около проекцията на дългосрочната низходяща тренд линия, разположена около 1,3350. По всяка вероятност от тези нива доларът ще поднови движението в своя полза.

USD/CHF

Отваряне – 0,9354; Връх – 0,9394; Дъно – 0,8246; Затваряне – 0,9253

Доларът опита нов тест на ключовото ниво при 0,94, който за пореден път бе неуспешен. Доближаването на тази граница активира къси продажби на двойката, изпращайки я в близост до възходящия тренд, формиран от дъната в края на 2011 г.

За момента тази линия удържа по-дълбоко движение в полза на швейцарския франк, давайки предимство на „зелените пари“ в средносрочен и дългосрочен план.

USD/JPY

Отваряне – 98,10; Връх – 98,64; Дъно – 97,03; Затваряне – 97,34

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още